• Lipgloss1

    Några fler föräldrar som valt bort förskolan och är hemma med barnen?

    Hej,

    Jag är lite nyfiken och undrar om det finns flera föräldrar som har valt samma väg som oss. Att välja bort förskolan och vara hemma med barnen? Vi har inte träffat någon annan i vår omkrets som har gjort samma val och är lite nyfiken på om många fler gör som vi gör.

    Vi skulle kanske kunna dela erfarenheter?

    Min sambo, pappa till våra barn jobbar och jag är hemma med barnen. Ibland får vi vända på kronan för att få det till att gå ihop men för det mesta går det bra. Vi är ute nästan varje dag och är väldigt aktiva med våra barn. Vi går till badhuset, dom olika lekparkerna, går på dans och gymnastik för barn. Det kan vara väldigt tufft att ha barnen hemma istället för att lämna på förskolan, det krävs så mycket mer av en själv. Några hemmaföräldrar som känner igen sig?

  • Svar på tråden Några fler föräldrar som valt bort förskolan och är hemma med barnen?
  • modsey
    Jagjaghej skrev 2019-02-02 09:23:30 följande:

    för att barn behöver sin mamma och behöver ammas.


    Jag tror hon som undrar menar barn som slutat ammas på heltid. Dvs oftast runt 6-8månaders.
  • Guapa
    Jagjaghej skrev 2019-02-02 09:23:30 följande:

    för att barn behöver sin mamma och behöver ammas.


    Men de ammas inte upp till skolåldern väl?
  • Anonym (E)

    Blir nyfiken på detta med att vara hemmaföräldrar men undrar om jag skulle vara det för min skull eller barnets? Min unge (18 månader) älskar verkligen förskolan och jag älskar mitt jobb. Men ekonomin för att vara hemma finns så lite nyfiken blir jag...

  • Elin P
    Jagjaghej skrev 2019-02-02 09:23:30 följande:

    för att barn behöver sin mamma och behöver ammas.


    De flesta barn kan ju äta annat åtminstone efter 9-10 månader. Och då är det ju inget hinder att dela.
  • legomum

    Hej,

    alltid kul att "träffa" andra hemmaföräldrar.

    Jag är också hemma med mina. Har tvillingar som börjar i skolan till hösten.

    Man får ju den utveckling med barnen som man gör det till. Är man intresserad av hemmalivet med barnen så engagerar man sig.

    Hur det såg ut för 25-30 år sedan med hemmaföräldrar går ju inte riktigt att jämföra.

    Idag är det vanligt att föräldrarna har ett större kontaktnät bla genom fb-gruppen hemmaföräldrars nätverk och de lokala fb grupperna för gemenskap och tips/råd . Att ge pedagogiska utmaningar och lekar för barnen går idag att googla fram. Mängder med information finns på mängder av hemsidor om hur man lär ut olika färdigheter. Tittar man på några amerikanska bloggar så finns bokstavligen allt, allt från tips och tricks till do's & dont's

    Idag finns informationen jämförbart med bibliotekets 5 böcker för 30 år sedan.

    Men att vara hemmaförälder kostar just föräldern massor av energi och tid. Vill man vara en "latte-förälder" får man tänka om.

    Har hela tiden sagt att jag vill vara hemma hela förskoleåldern men lågstadieåldern lockar väldigt. Så jag tror nog att jag kommer vara hemma många år till.

  • legomum
    Anonym (Jgzjgzjzg) skrev 2019-02-02 08:22:53 följande:

    Ska kanske påpeka att det jag vill med mitt inlägg är att uppmuntra dig att låta dina barn socialiseras med andra barn från ca 3år, för deras skull.

    Jag förstår att det är kul för dig att vara hemma, men tänk på dem med.


    Fast att vara hemmaförälder handlar ju inte om att man ska sitta i soffan hela dagarna och käka praliner. Hemmaförälder är jag för jag vet att jag kan ge mina barn exakt samma saker förskolan kan. Allt och lite till faktiskt.
  • Anonym (Hemmabarn)

    Vad härligt att du har möjlighet att vara hemma med era barn! På sätt och vis hade jag också velat det, men även inte. Jag har fyra barn, tre går i skolan och den fjärde har precis börjat i förskolan. Och ja, jag känner att det är alldeles för tidigt att lämna honom på förskolan. Han är 1,5 år och jag hade nu i efterhand nog gärna sett att han fått vara hemma tills han var 2år i alla fall.

    Men anledningen till att skriver är att en del här inte tycker att ditt val är bra. Jag har själv aldrig gått i förskolan eller på fritids. Min äldste bror blev biten mm på förskolan och efter det bestämde sig min mamma för att hon aldrig ville lämna sina barn på förskolan. Så när min andra bror och jag anlände tog hon anställning som dagmamma. Vi fick möjlighet att vara hemma med vår fantastiska mamma samtidigt som hon drog in pengar till hushållskassan. Mamma hade kanske 4-5 barn utöver oss syskon. Jobbigt ibland med alla ungar hemma, men vi var vana vid det och lärde oss att umgås med olika människor. Ibland var det småbarn, ibland skolbarn. På den tiden kunde man ju välja dagmamma istället för fritids också.

    Min mamma såg till att jag fick träffa andra barn i samma ålder som mig själv genom att fråga runt vem som hade barn i den åldern. På det viset kände jag rätt många i min klass när jag började i skolan. Min bror och jag gick även på kyrkans barntimme som det hette då. Även där gick många av mina blivande klasskamrater.

    Jag är otroligt tacksam för min mammas val att låta oss vara hemma. Och jag blev aldrig mobbad eller utstött eller socialt handikappad. Så jag tycker att TS barn har tur och är säker på att med en mamma som engagerar sig och tar med dem på aktiviteter kommer utvecklas till trygga och sociala individer.

  • Anonym (hemmafru)

    Samma här. Jag har valt att vara hemmafru för att ge barnen en lugn barndom. De äldsta barnen tackar oss och det lokala dagiset tackar oss. Våra barn har dock fått gå tre timmar/veckan sista året innan förskoleklass så att de kommer in i gruppen. 
    Jag upplever att hemmafruar(någon gång män) eller skiftarbetande föräldrar blir vanligare och vanligare bland de riktigt unga, de som själva växte upp på dagis. 

  • Elin P
    Anonym (hemmafru) skrev 2019-02-03 16:03:15 följande:

    Samma här. Jag har valt att vara hemmafru för att ge barnen en lugn barndom. De äldsta barnen tackar oss och det lokala dagiset tackar oss. Våra barn har dock fått gå tre timmar/veckan sista året innan förskoleklass så att de kommer in i gruppen. 

    Jag upplever att hemmafruar(någon gång män) eller skiftarbetande föräldrar blir vanligare och vanligare bland de riktigt unga, de som själva växte upp på dagis. 


    Dagis tackar er för att barnen inte går där? :) Vad skulle personalen ha för jobb om alla var hemma med sina barn?
  • Litalillan

    Bara läst igenom några inlägg lite snabbt vill bara flika in och säga att jag har 2 barn, 3 om 15 dagar (planerat snitt) jag bestämde mig när första barnet kom dotter på 2 snart 3 år, att hon aldrig skulle behöva utsättas för dagis före 3 års ålder, nu idag när hon närmar sig 3 års dagen så ser jag att 3 år är för tidigt. Efter att läst på extremt mycket om hur barn påverkas etc och diskuterat detta med väldigt många äldre människor så blir mitt val ännu mer självklart. Min barnmorska sa senast för någon vecka sedan att jag var den enda hon mött i våran kommun som insett att INGET barn har något att göra på dagis före 3 års ålder, många har klappat oss på axlarna och sagt att vi gör helt rätt för barn ska inte separeras från föräldrar så tidigt. Detta ämne är så stort och man kan skriva en bok om det, jag vill bara flika in och säga att det är kul att höra att vi inte heller är ensamma med att ha valt att ha barnen hemma.

    lägger in en länk jag tycker ni alla som väljer att skola in era barn tidigt bör läsa :)

    kram från mig

    www.op.se/artikel/kvalitetstid-ar-mitt-varsta-ord

Svar på tråden Några fler föräldrar som valt bort förskolan och är hemma med barnen?