• Anonym (Gästfri)

    Vilken mjölkfri mjölk och grädde är godast/bäst?

    Jag jag bjuda några gäster varav en är mjölkproteinallergiker. Jag vill göra något som alla kan äta. Det är gofika som gäller, alltså tårta och kakor eller liknande. Jag antar att mjölkallergikern är van vid havremjölk och annat men för de andra gästerna kan det smaka illa. Jag har testat mjölkfri glass och den hade en väldigt syntetisk smak och havremjölk smakar ju väldigt tydligt av havre.

    Så min fråga riktar sig till er som kan äta grädde och mjölk och därför har något att jämföra med. Vilket ersättningsprodukt är minst äcklig/neutral/godast? Om jag till exempel ska göra vaniljkräm vill jag att den ska smaka just vaniljkräm.

  • Svar på tråden Vilken mjölkfri mjölk och grädde är godast/bäst?
  • Gryntroll

    Men just ja, Oatlys vaniljvisp är faktiskt riktigt god och fick nästan bättre betyg än Keldas av vår familj (dottern äter laktosfritt men tar laktos-tablett om vi bortbjudna och laktosfritt missats, så även hon har testat båda varianterna).

  • Anonym (Gästfri)
    Fjäril kär skrev 2019-03-14 10:17:18 följande:

    Måste du göra så avancerat då?

    Vanlig kladdkaka funkar ju tex. Servera med lite fina jordgubbar.


    Visst, men ska jag bjuda på kladdkaka varje gång? Det blir ju minst fyra tillfällen innan sommaren, och det finns inte så fina jordgubbar såhär års.
  • Anonym (Gästfri)
    Gryntroll skrev 2019-03-14 10:51:39 följande:
    Precis, många gånger lättare än att ha ersättningsorodukter. Men annars kanske rulltårta med chockladrkräm/fyllning (kakaon tar över smaken från växtbaserat gräddalternativ).
    Rulltårta tänker jag göra. Anslaget till rulltårta innehåller varken mjölk eller smör och man kan använda mjölkfritt margarin till smörkrämen.
  • Anonym (Gästfri)
    Rödtjärnens Anna skrev 2019-03-14 10:56:08 följande:
    Kokmarsan fungerar bra med de flesta växtmjölk, själv använder jag mest havre eller soja. Men ärligt talat så blir det sådär i smaken (men tycker att det blir sådär med mjölk också).

    Vispar Alpro soja använder jag som grädde och de brukar bli godkänt av de flesta.

    Jag fyllde själv år igår och min födelsedagstårta bestod av, mjölkfri tårtbotten, passionsfrukscurd (gjord med mjölkfritt margarn), jordgubbsmousse (gjord på vispbar Alpro soja), sojagrädde och chokladdekorationer (gjord med mörk choklad).

    Just curd passar bra som fyllning till tårtor och kakor.
    Tack för tipset om curd! Jag har en del bär i frysen, men visste inte att det gick att göra på mjölkfritt margarin.
  • Meriall

    Jag tycker havremjölk i bakning och tycker den sojabaserade glassen är godare än vanlig glass (den som hette tofuline innan men har bytt namn till något annat nu).

  • Anonym (Erika)

    Som allergisk så rekommenderar jag att göra bakverk och sånt väldigt neutralt. Du måste inte fastna i grädd/sås- träsket. Tänk åt andra hållet istället. Finns många bakverk som är i princip helt vegansk som är makalöst gott, rawfoodbollar är to die for.

    Jag är en person som annars gillar gräddiga pastasåser osv men föredrar helst vanliga muffins, kladdkakor och rulltårtor vid lyxigare fika.

    Diverse gräddersättningar i mat funkar jättebra eftersom man kryddar och saltar men neutralt i vispad variant smakar det hästballe alla kategorier..

  • Kerubmamman
    Anonym (Gästfri) skrev 2019-03-14 10:12:21 följande:
    Jag har försökt, men det är inte lätt. Jag har hittat ett recept på mjölkfri mousse gjord bara på ägg, men jag hade velat göra något med vaniljkräm också eftersom det blev lite "äggigt". Kanske bäst att använda Ekströms kokmarsan då och mandelmjölk? Eller är rismjölk mer neutral? Fast det finns ju arsenik i det och det känns ju sådär.

    Här kanske du kan finna lite inspiration:
    www.allergimat.com/searchrecept.asp&formul=namn&S%F6k+recept=S%F6k+recept&mjolkproteinfritt=1
    www.ica.se/recept/mjolkproteinfri/middag/
    Keruben lyser av intelligensens prakt - Giovanni Pico della Mirandola
  • Anonym (Gästfri)
    Anonym (Erika) skrev 2019-03-14 11:28:58 följande:

    Som allergisk så rekommenderar jag att göra bakverk och sånt väldigt neutralt. Du måste inte fastna i grädd/sås- träsket. Tänk åt andra hållet istället. Finns många bakverk som är i princip helt vegansk som är makalöst gott, rawfoodbollar är to die for.

    Jag är en person som annars gillar gräddiga pastasåser osv men föredrar helst vanliga muffins, kladdkakor och rulltårtor vid lyxigare fika.

    Diverse gräddersättningar i mat funkar jättebra eftersom man kryddar och saltar men neutralt i vispad variant smakar det hästballe alla kategorier..


    Rawfood funkar tyvärr inte för nötallergikern såvida man inte lyckas hitta ett recept utan nötter och dadlar (som många andra nötallergiker är hon också allergisk mot stenfrukter mm).
  • Pmfl

    Olika människor har ju verkligen olika smakpreferenser, så det är svårt att ge råd När mitt barn visade sig vara mjölkproteinallergiker (för fyra år sedan) letade vi med ljus och lykta efter ersättningsprodukter som vi kunde stå ut med. Mest svårcharmad var det sjuåriga storasyskonet. Soyaprodukter har jag generellt (fortfarande) svårt för, framförallt i matlagning. Havresmaken neutraliseras väldigt bra av en skvätt citron.

    För oss har det landat i att Garant har den absolut bästa havredrycken (finns på Willys och Hemköp). Den går utmärkt att använda vid bakning och matlagning och skär sig inte i kaffet (kan dock sjunka något efter en stund). Många av vispgräddevarianterna är alldeles för söta enligt mig, både de på havre och soya. Gillar vispgrädden från Planti men den är ganska udda och fast i konsistensen. Vill en ha vispad grädde är Aito överlägset bäst, den blir verkligen fluffig!

    Har ibland använt pistagedryck till bakning, funkar också riktigt bra (brukar tålas av de som kan äta cashew). I mycket går det ju att byta ut rakt av från komjölk till annat, men en del saker kräver andra mängder om vätskan inte är komjölk. Har för mig att t.ex. chokladmousse är så. När jag bakar använder jag ofta recept från ICA, de brukar längst ner tipsa om hur recepten kan justeras med ersättningsprodukter, så behöver en inte fundera!

Svar på tråden Vilken mjölkfri mjölk och grädde är godast/bäst?