Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Antisemitismen inom vänstern, varför?

    Padirac skrev 2023-10-16 23:05:04 följande:
    Den tyska konservativa revolutionen handlade om en sprituell esoterisk nationalism vilket är en huvuddel i nazismen.

    jag ser att du tar upp etatsim, men förmår inte att skilja på totalitär etatism centralisering av statsmakten. - men den begreppsvärld du håller dig med skulle Gustav Vasa vara socialist lång innan de socislistiska ideologierna utvecklandes under industialiseringe och modernisering av samhällena.

    Kolletivism är en politisk ide som sträcker sig över stora delar av det politiska spektrumet . från anarko-kollektivism, kommunitarism, kommunism, socialism, nationalism, fascism, nazism och som i någon omfattning finns inom övriga politiska eller ideologiska tankeströmningar och nu varande och historiska samhällen som inte sätter enskilda personers intressen äver gemensamma intressen. Det är möjligen inom anarkoliberala och ananrkokapitalistiska rörelser som frånvara av kollektivism saknas likom inom naismen som inte ser till de gemensammas intressen utan ser till nationens intressen snarare än gemensamma intressen. Hitler menade att nationen var större än varje enskild människas intresse och deras gemensamma intressen. I nazismen var det nationen/rasen som var viktig och att varje määisnka skulle offra sig med alla tänkbara och otänkbara umbäranden för nationens bästa- den ttalitöra nationalismen tar inte hänsyn till det gemensammas bästa eller den enskildes bästa.

    Progressivism har haft olika betydelser under olika tider, det är en tro att kunna förbättra och utveckla samhället med teknik, naturvetenskap och socialvetenskap.

     Den nazistisks planekonomin är väl den krigsekonomi som det nazistiska samhället ställde om till.

    I det nazistiska samhället fanns ingen plats för internationalism, är fanns inget stöd för fackföreningar, justa arbetsvillkor, vinstbegränsningar och en välfärdststat - allt detta var i motsats till den socialdarwinism och den radikalkonservativism.

    www.svd.se/a/rEboMl/dick-harrison-nazismen-var-varken-hoger-eller-vanster

    "Men vad var detta egentligen för ideologi? Var den radikal eller konservativ? Var den en specifik tysk rörelse eller en gren på det vildvuxna fascistiska trädet? Skall nazismen uppfattas som ett utslag av konservatism, en högerextremism med fasta rötter i 1800-talet? Eller förstår vi ideologin bättre om vi betraktar den som revolutionär, som våldsammast möjliga variant av det modernistiska idépaketet?

    ...
    tatsvetare och idéhistoriker har diskuterat frågan intensivt, utan att nå fram till en av alla acceptabel slutsats. Det finns akademiker som har betonat det reaktionära draget i ideologin ? kvinno- och kultursynen, tillbakablickandet på den germanska urtiden och det vilhelminska kejsardömet. Andra har betonat motsatsen ? drömmen om framtiden, utplånandet av etablerade politiska strukturer, den närmast futuristiska totalitarismen ? och menat att landsbygdsnostalgin, nationalromantiken och andra konservativa element endast var spel för gallerierna. Nazisterna ville skapa en ny sorts människa.
     
    Sanningen är att nazismen var alltför komplex, mångfacetterad och föränderlig för att i efterhand kunna stoppas in i ett självklart fack. Hitler uppvisade både konservativa och revolutionära drag. Bland de ledande nazisterna fanns såväl radikala kapitalistkritiker som kapitalistkramare som trivdes i storfinansens korridorer. 
    ...
    En annan huvudpunkt är fientligheten mot marxismen. Nazismen, särskilt efter 1934, var ingen vänsterrörelse. Ett av de mest grundläggande dragen i vänsterideologier har varit och är tanken på jämlikhet, men nazisterna hyllade istället kamp och konkurrens. I socialdarwinistiskt nit bejakade de mänskliga orättvisor och hävdade att makt var lika med rätt, att den starke borde vinna.
     
    När nazisterna stundom uttalade sig om socialism i positiva ordalag var det i egenskap av national-socialister, med fokus på tysk sammanhållning och med omisskännliga drag av den socialt medvetna men antimarxistiska politik som Otto von Bismarck hade representerat. Tongivande tyska historiker under efterkrigstiden, som Hans-Ulrich Wehler, har följaktligen pekat på kontinuiteten mellan det gamla kejsardömets och Tredje rikets politik.
     
    En annan punkt som svårligen kan bestridas är nazismens förankring i borgerligheten. Det var den tyska medelklassens parti, vars budskap appellerade till småfolket, 1920-talets förlorare, folk som var besvikna och ville ha revansch"
    Hade det varit en konservativ revolution så hade tidigare monarki återupprättats. Att på några år skapa en fundamentalt annorlunda samhällsordning och som aldrig har funnits i regionen tidigare... är inte konservatism.

    Jag förstår inte vad du pratar om i detta stycket.

    Sure, nu är det dock individualism som återfinns inom högerpolitik.

    Progressivism har haft olika betydelser under olika tider, det är en tro att kunna förbättra och utveckla samhället med teknik, naturvetenskap och socialvetenskap.

    Om det är din definition av progressivism så har jag svårt att förstå hur du överhuvudtaget lyckas klassa nazism som konservativt. Adolf Hitler var i det närmaste besatt av dessa områden men jag tror att du glömmer vad som ansågs vara samhällfrämjande teknik, naturvetenskap och socialvetenskap under denna tidsperiod.

    Nazitysklands planekonomi var inte lika absolut som Rysslands men likväl var det en planekonomi. I högerpolitik återfinns dock en fri marknad.

    I det nazistiska samhället fanns ingen plats för internationalism, är fanns inget stöd för fackföreningar, justa arbetsvillkor, vinstbegränsningar och en välfärdststat - allt detta var i motsats till den socialdarwinism och den radikalkonservativism.

    True. Radikalkonservatismen i dåtidens Tyskland var dock inte specifik och strömningen bestod även av flera icke/anti-nazister som exempelvis Ernst Jünger och Oswald Spengler.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2023-10-17 07:01:12 följande:
    Det finns ett skäl till att ideerna förklaras och beskrivs som konservativ revolution. Det är en radikal konservativ ide om att återställa nationen och dess makt, i motsats till de socialistiska ideerna.   Totalitärism återfinns såväl inom höger som vänster på den politiska skalan. 

    Det är återigen sorgligt att se desinformation spridas.
    Berätta om skälen så att det finns någonting mer än ett påstående att bemöta.

    Det är en radikal konservativ ide om att återställa nationen och dess makt [...]

    Det du beskriver är en markör för radikalkonservatism men konceptet går inte att applicera på sammanhanget. Någon slags nazistisk samhällsordning hade aldrig tidigare funnits i Tysklands historia, inte ens något snarlikt.

    Dagens Kina har också ambitionen att "återställa nationen och dess makt" men landet blir inte hux-flux högerpolitiskt för det.

    Du lägger alldeles för stor vikt på nyckelspelarnas semantik och blundar för resultaten och vad som i praktiken gav dessa resultat - det vill säga faller på eget rep och placerar semantiken före resultat och praktik.

    Någon slags återställning av ett forna Tyskland uteblev under Adolf Hitler och den praktik som gav resultatet Nazityskland var kantad av socialistiska markörer.

    Hur många samt vilka högerpolitiska markörer hittar du inom nazismen utan att skapa cirkelsargument? - frågan har återkommit i olika former men utförliga svar har uteblivit.

    Ah, ska du redan börja misstänkliggöra mig istället för att diskutera för din sak? Det vore både tråkigt om du kastade in handduken redan nu men du vet förstås bäst själv när det är lämpligt.



    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2023-10-17 07:30:03 följande:
    Det är en illa dold förvanskning av historien du återger.   Nazism är en totalitär nationalism som bygger på rasism och saknar gängse socialistiska ideer. Hitler själv menar att det de andra kallar socialism inte är socialism utan att de andra kapat och förfalskat betydelsen. För Hitler och nazismen är socialism en fråga om nationalism på samma sätt som de tyska konservativa nationalism och völckish-rörelsen.

    Påståendet att olika socialistiska rörelser kämpade om vad socialism var och över inflytande betyder inte att nazismen var en del av socialismen. 

    Nazismens krig mot Ryssland är ett krig mot det judiska, mot de mindre värda slaverna, för det tyska herrefolkets rätt att förslava och kolonisera områden med mycket resurser och mörda folkgrupper som ansågs vara mindre värda. 

    Det är för nazisterna en enorm ideologisk dissonans som du kallar det. Nazisterna mot det de påstod vara den judiska globala konspirationen, oavsett det var kommunism, marxism, socialism eller kapitalism.   Allt för 'nationen' som var höjd över allt annat. 
    Jag plockar upp din handduk och stoppar den i fickan.

    Du resonerar i cirkelsargument. Totalitarism, nationalism, rasism, krig mot det judiska, mot de mindre värda slaverna och så vidare förvandlas inte högerpolitik utan en högerpolitik grund att stå på - dina resonemang förutsätter att markörerna som du tar upp redan är högerpolitik.

    Berätta om den högerpolitiska grunden som nazismen skulle ha stått på och om alla beröringspunkter som nazismen tordes ha med högerpolitik i övrigt.

    Är Adolf Hitlers retoriskt konservativa utspel den enda markören som du hittar och som kan delas med den högerpolitiska sfären i övrigt? - alltså en retorik som i praktiken inte betydde någonting och var resultatlös.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    KillBill skrev 2023-10-17 05:01:20 följande:
    Skärp dig. Att Hitler mördade socialdemokrater handlade inte om Ryssland.
    Inte riktigt det som jag har menat. Läser du vad jag skriver i övrigt så ser du att jag snarare skulle säga att morden på socialdemokrater handlade om att försöka förinta den ideologiska konkurrens på samma fält.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    KillBill skrev 2023-10-17 18:31:33 följande:
    Haha det är ju rent dravel :) 
    Jag måste ha halkat in i något slags mästerskap i tomma påståenden.

    Hur hittar man ut?
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2023-10-17 18:47:33 följande:
    Det är en väldigt endimensionell analys du presenterar som leder fel - med det resonemangent skulle Franco, Salazar, Pinochet och militärjuntan i Argentina vara socialistiska.
    Digestive skrev 2023-10-17 02:30:43 följande:
    Hade det varit en konservativ revolution så hade tidigare monarki återupprättats. Att på några år skapa en fundamentalt annorlunda samhällsordning och som aldrig har funnits i regionen tidigare... är inte konservatism.

    Jag förstår inte vad du pratar om i detta stycket.

    Sure, nu är det dock individualism som återfinns inom högerpolitik.

    Progressivism har haft olika betydelser under olika tider, det är en tro att kunna förbättra och utveckla samhället med teknik, naturvetenskap och socialvetenskap.

    Om det är din definition av progressivism så har jag svårt att förstå hur du överhuvudtaget lyckas klassa nazism som konservativt. Adolf Hitler var i det närmaste besatt av dessa områden men jag tror att du glömmer vad som ansågs vara samhällfrämjande teknik, naturvetenskap och socialvetenskap under denna tidsperiod.

    Nazitysklands planekonomi var inte lika absolut som Rysslands men likväl var det en planekonomi. I högerpolitik återfinns dock en fri marknad.

    I det nazistiska samhället fanns ingen plats för internationalism, är fanns inget stöd för fackföreningar, justa arbetsvillkor, vinstbegränsningar och en välfärdststat - allt detta var i motsats till den socialdarwinism och den radikalkonservativism.

    True. Radikalkonservatismen i dåtidens Tyskland var dock inte specifik och strömningen bestod även av flera icke/anti-nazister som exempelvis Ernst Jünger och Oswald Spengler.
    Detsamma gäller den analys som presentras i dessa argument
    Som sagt, ett slags mästerskap.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2023-10-17 19:08:54 följande:
    På samma fält

    Nu görs visst ingen skillnad på nazzar och socialdemokrater... som jag sagt många gånger - här sprids SDs bruna propaganda om och om igen. utan hänsyn till att det är fastslaget som historieförfalskning.

    Desinforamtion och propaganda ligger SDs vurmare varmt om hjärtat, alternativa fakta och spekulativa påståenden och tyckande v spelar visst mer roll än verkliga fakta.
    Hittar du alltså på det här bara för att få orera om SD ur det blå?

    Skillnaden mellan nazzar och socialdemokrater är gigantisk, tackar som frågar.

    På samma vis är skillnaden mellan progressiva liberaler och konservativa gigantisk, även om det handlar om konfliktytor på samma politiska fält.
     
    Fälten är då vänster- och högerpolitik, tackar som frågar.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2023-10-17 19:10:55 följande:
    åstående om att nazzarna var socister ligger bra till för att ge vinst i det där mästerskapet  - alla vågar inte hoppa av det bruna tåget.
    Nu argumenterar jag dock för den saken så att likna det med tomma påståenden är i princip att understryka att du inte riktigt förstår skillnaden.
    Padirac skrev 2023-10-17 19:15:26 följande:
    Det är du som tar upp dessa saker som vänsterpolitiska grunder, men du förnekar att det nazistiska kriget mot ryssland var mot det nazzarna påstod var en judisk ideologi.  Istället drar du ur intet fram att det tyska folkets hat mot ryssland var skälet till att nazisterna anföll ryssland... 

    Historielöst påstående som säkert ger en medalj i det där mästerskapet  du säger att du deltar i. 
    Nej, det här har jag tagit upp i ärendet:

    "Exempelvis politik så som:
    - Centraliserande statsmakt
    - Överdimensionerad statsapparat
    - Planekonomi
    - Kollektivism
    Med mera..."


    Jag har inte förnekat någonting sådant utan lade snare till en klausul. Det är dock hyggligt uppenbart vid det här laget att du bara hittar på vad jag skriver och menar.

    Är det samma klientel som ska gå på att jag är en SD-vurmare som du riktar dig till med alla dessa påhitt?
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    nattuw skrev 2023-10-17 19:46:22 följande:
    Vore det inte enklare att besvara frågan "Specificera den högerpolitik som du anser återfinns inom nationalsocialism." än att dränka forumet i inlägg som inte besvarar frågan?
    Ingen omväg är för lång...

    Allt annat än att göra en motsvarighet av följande verkar rimligast:

    "Exempelvis politik så som:
    - Centraliserande statsmakt
    - Överdimensionerad statsapparat
    - Planekonomi
    - Kollektivism
    Med mera..."

    Orka.

    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2023-10-17 22:05:33 följande:
    Relevanta och med källor stödda invändningar mot ditt påstående oc hexempel mm finns tydliggjort i denna tråd

    Att dina inlägg sprider SDs narrativ brukar jag påstå - inte utan anledning med tanke på innehållet.

    www.familjeliv.se/forum/thread/79738437-nationalsocialism-historia/5/nick/79764329
    Så jag ska slösa min tid för att du inte kan förmå dig att göra sådant som jag redan har gjort åt dig?

    Är det för mycket för dig att göra en motsvarighet av följande så har du helt enkelt ingenting att säga:

    "Exempelvis politik så som:
    - Centraliserande statsmakt
    - Överdimensionerad statsapparat
    - Planekonomi
    - Kollektivism
    Med mera..."


    Det ser bara lustigt ut att du lägger ner mer energi och tid på att inte göra en sådan motsvarighet än det skulle ta att göra den.

    Tydligen så har du till och med färdiga svar i en annan tråd som du enkelt kan klistra in här, men du gör inte ens det. Istället ska övriga gå på någon slags äggjakt medans du redan vet vilka inlägg och passager som är relevanta.

    Orka med dig.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
Svar på tråden Antisemitismen inom vänstern, varför?