Inlägg från: Anonym (Tiina) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Tiina)

    Varför handlar folk så mycket processat kött?

    Ja, inte för att jag går och kollar i varenda människas kundvagn, men går jag precis förbi eller står bakom i kassan så ser jag ju vad folk handlar.

    Blir alltid förvånad över hur mycket processat kött folk fortfarande köper. 

    Idag stod jag bakom en tjej som hade köpt både leverpastej, skinka och korv. Detta är ingen ovanlig syn.

    Folk får väl handla vad dom vill, men jag är mest förvånad över att de ej är medvetna om att det inte är nyttigt, ja t o m cancerframkallande. Eller finns det vissa som totalt missat det??

  • Svar på tråden Varför handlar folk så mycket processat kött?
  • Anonym (Tiina)
    Anonym (??) skrev 2019-07-14 21:42:00 följande:

    Vad är inte cancerframkallande numera egentligen??Obestämd Finns väl värre produkter... Bättre folk köper det än allt som är fyllt av socker!


    Det är väl aldrig fel att minimera sånt som kan skada hälsan. Det finns ett samband mellan rött kött och cancer. Det finns vetenskapligt belägg för det.
    www.cancerfonden.se/nyheter/tydlig-koppling-mellan-rott-kott-och-cancer
  • Anonym (Tiina)
    Anonym (Offerkoftan) skrev 2019-07-14 22:43:18 följande:

    Det är ju så himla skönt, smidigt och bekvämt att äta processat kött, socker, chips, pommes och vara ett offer istället för att tänka att man själv kan påverka sin framtid och risken att få cancer. Det är mycket skönare att se sig själv som ett offer - cancer är inget jag kan påverka, utan något jag drabbas av utan någon som helst chans att värja mig.


    Precis, argumentet "allt är cancerframkallande" håller inte. För allt är verkligen inte cancerframkallande. Du har helt rätt, det är offerkoftan som är så skön att ha på sig för de flesta och den klassiska bortträngningen, för att slippa tänka på sanningen.

    Märks bara i den här tråden och då är det ändå inte så många som svarat. 

    Livsmedelsverket ger rådet, max 500 gram rött kött i veckan och att endast en liten del bör vara från chark.
  • Anonym (Tiina)
    Konservativ skrev 2019-07-15 12:09:55 följande:
    Offerkofta är helt malplacerat i detta sammanhang. Ni söker något annat ord. Sen kanske det finns folk som lever sina liv utan att fråga livsmedelsverket om råd varje dag. Jag äter korv för att jag gillar det.
    Ok, kanske inte offerkoftan. Men det är ändå smidigast och bekvämast att tänka som så att "det spelar ingen roll vad jag gör, cancer kan jag få ändå". Så lite offer blir de ju, offer för cancer utan att kunna påverka det ett dugg själva..

  • Anonym (Tiina)
    Anonym (Mitt liv) skrev 2019-07-15 12:49:36 följande:
    Fast det är ju sant? Du kan inte leva så att du aldrig får cancer. Du kan inte garantera att de val du gör gör att du aldrig får cancer. Du kan inte påverka det särskilt mycket.
    Visst finns det saker som ökar risken, men det finns ändå aldrig garantier.

    Ps sen är inte cancer det man påverkar mest utan snarare hjärt-och kärlsjukdomar.
    Det finns inga garantier för ett långt friskt liv, men det är väl inte fel att göra det man kan för att undvika att dö tidigt? Så tänker jag iaf. Därför röker jag inte. Men du kanske inte tror att det spelar någon roll heller?

    Nja visst är det hjärt o lungsjukdomar med, men framförallt är det väl tjocktarmscancer. 
  • Anonym (Tiina)
    Anonym (Q) skrev 2019-07-15 12:49:17 följande:

    Vi köper kött direkt från en bonde och har i frysen och grönsaker och frukt från torget. När vi handlar i butik ser vår butik så har vår kundvagn nästan bara processade saker och jag är rätt övertygad om att en del dömer mig när jag kommer med fyra barn och inte en grönsak. Min man är övertygad om att jag överdriver, men ts här bekräftar att jag har rätt.


    Så ni äter mest rött kött då, om du både köper kött från en bonde och sedan processat i affären? Jag dömer inte, mest nyfiken. Äter ni aldrig fisk?
  • Anonym (Tiina)
    Anonym (Mitt liv) skrev 2019-07-15 13:01:19 följande:
    Jag skrev välja fritt istället för att välja bort. Det betyder inte att jag inte väljer bort, men jag väljer inte utifrån hur jag vill dö, utan hur jag vill leva.

    Jag röker inte därför att jag tycker det luktar äckligt, är onödigt och kostar pengar.
    Men jag äter godis för att det är gott trots att det är onödigt och kostar pengar. För att det berikar mitt liv.
    Jag äter skinkmacka men inte leverpastejmacka, för jag gillar skinka men inte leverpastej. Jag väljer fritt, inte bort.

    Nej, hjärt-och kärlsjukdomar är vanligare än cancer. Cancer som grupp är en stor grupp men hjärt-ochkärl är ändå vanligare.

    www.kunskapsguiden.se/psykiatri/Teman/folkhalsa/Sidor/default.aspx

    Jag lever hellre till 60-70 år och lever mitt liv så som jag vill leva det, än till 100 och inte lever som jag vill leva.
    Det är överskattat att vilja bli så gammal som möjligt. Oavsett vad så orkar knappt våra kroppar och vår hjärna att bli så gamla. Det är inte roligt att vara gammal i 30 år.
    Jag menade att rött kött kan öka risken för tjocktarmscancer, mer än det gör för hjärt-kärl. Ja men hur vill du dö då? Ligga med cancer och plågas ihjäl eller dö knall fall av en hjärtinfarkt? Det är lite så man får tänka med. 
  • Anonym (Tiina)
    Anonym (ds) skrev 2019-07-15 13:29:16 följande:

    Det är praktiskt och gott, vem bryr sej om resten...


    Nej, det verkar vara väldigt få som bryr sig om sin hälsa överhuvudtaget... 
  • Anonym (Tiina)
    nernu skrev 2019-07-15 13:56:57 följande:

    Vana. De allra flesta växer upp med skinka på smörgåsen. Och de allra flesta äter makaroner och falukorv eller korv stroganoff. Så man fortsätter med det. Om man nu vill äta smörgås på morgon så är du ju typ skinka och ost som är alternativen.


    Jag åt också korvstroganoff och skinka som barn. Men nu, de senaste 15 åren äter varken jag eller mina föräldrar så mycket kött och aldrig processat sådant. Så man kan ändra sig även om man har växt upp med det.
  • Anonym (Tiina)
    Konservativ skrev 2019-07-15 14:46:41 följande:
    Så hur många korvar ska man sätta i sig innan risken för cancer i 60-årsåldern ökar till 67%? Eller är det som vanligt att risken ökar från 1,4% till 1,7 % när man är 70 år?
    Över 500 gram, där drar ju livsmedelsverket sin gräns innan det blir hälsofarligt och då skall endast en liten del av det vara processat kött.
  • Anonym (Tiina)
    Söderomslottsskogen skrev 2019-07-16 14:05:06 följande:
    Har man inte själv kapacitet att förstå siffror och statistik gör man bäst i att ignorera kvällstidningarnas rubriker och istället följa livsmedelsverkets rekommendationer efter bästa förmåga.

    Det handlar om grundläggande källkritik, något iaf jag trodde lärdes ut i grundskolan? Att man inte ska använda kvällstidningar som fakta-källor. Eftersom informationen där i regel är skev och vinklad för att skapa uppståndelse.
    Jag väljer att tro på vetenskapliga studier, d v s evidensbaserad fakta.
Svar på tråden Varför handlar folk så mycket processat kött?