• Anonym (Undrar)

    Dricker ni vuxna mjölk till maten?

    Läste en tråd om svensk mat och några påstod att det är typiskt svenskt/västerländskt att dricka mjölk till maten.

    Därför undrar jag hur många vuxna här inne som dricker mjölk till maten?

  • Svar på tråden Dricker ni vuxna mjölk till maten?
  • Anonym (Japp)
    Anonym (fredde) skrev 2019-08-09 15:44:50 följande:

    Då är det värt den risken, försöker man bara äta det forskarna inte säger är farligt på ett eller annat vis så lär man väl svälta.


    Så känner jag med. När jag kommer hem från en lång träningsrunda så är det första jag gör att dricka ett stort glas kallt glas med mjölk! Inget mättar så effektivt som det. Kroppen kräver mjölk ibland! Och jag som tränar sänker ju risken för att drabbas utav hjärt- och kärlsjukdomar markant ändå! Så träna och drick mjölk är mitt råd!
  • Judithstar

    Ja, till viss mat, exempelvis pannkaka eller blodpudding. Inte så ofta med andra ord.

    Krävs dock mjölk för att jag ska dricka te.

  • Anonym (Alltid)

    Var nånstans går den här genetiska gränsen? Våra barn kommer från Tjeckien och verkar tåla mjölk båda 2- hittills i alla fall.

  • Anonym (Farligt)
    Anonym (Farligt) skrev 2019-08-09 15:40:38 följande:

    Om man äter en blandad kost med frukt och grönt och dessutom dricker mer ön 3-5dl mjölk om dagen så ökar det risken att dö i förtid med 30%!!! De interagerar MIT varandra. Enzymerna.

    Läs själv på livsmedelsverket.


    Jag rättar mig själv. Jag menar om man inte äter en blandad kost med frukt och grönt men dricker massa mjölk så ökar risken att dö i förtid. Ska se om länken går att hitta.
  • Anonym (Alicia)

    Jag tycker komjölk är rätt äckligt, så jag skulle aldrig få för mig att dricka det till mat. Dricker hellre vatten (kolsyrat eller vanligt), grönt te eller vin. Enda gången jag dricker komjölk är en skvätt i svart te/kaffe, fast även där har jag börjat övergå till mandelmjölk eller liknande då jag tycker att det helt enkelt är godare. Har annars inget emot laktos eller mjölkprodukter i övrigt.

  • Åsa
    Anonym (Alltid) skrev 2019-08-09 15:58:31 följande:

    Var nånstans går den här genetiska gränsen? Våra barn kommer från Tjeckien och verkar tåla mjölk båda 2- hittills i alla fall.


    Det är en flytande skala med i princip flest som tål laktos i nordväst och färre som gör det söder- och österut. I Sverige är 5-10% av de vuxna laktosintolera. I Finland däremot är det flera gånger fler (det asiatiska arvet). Stora invandrarländer som USA speglar de grupper som invandrat. Ingenstans handlar det om att ingen eller alla är laktosintoleranta.

    Det är "ursprungsinställningen" att vi som däggdjur förlorar möjligheten att bryta ner laktos när vi blir större. Mutationer har dockmöjliggjort att fortsätta göra det. I områden där man haft mjölkdjur (som i Europa och hos masaierna i Kenya) har mutationen givit en överlevnadsfördel och därmed blivit vanlig/are/ i befolkningen.

    I Tjeckien ligger intoleransen på ca 24% i allmänbefolkningen och 75 i den romska enligt studie som snabbt kom upp.

  • Anonym (Nix)

    Slutade dricka mjölk när jag blev gammal nog att bestämma själv, jag tycker att det smakar s-täckligt! Känner ingen vuxen heller som dricker mjölk.

    Egentligen är det ganska sjukt att dricka mjölk, som ju faktiskt är avsedd för en annan arts barn. Ska man absolut dricka mjölk borde man dricka bröstmjölk, så håller man sig ialla fall inom släktet!

  • Anonym (Nej-nej)

    Nej, jag dricker aldrig mjölk till maten. Slutade med det i gymnasiet när jag bodde utomlands där mjölken håller i en månad i rumstemperatur. Den var odrickbar och när jag flyttade tillbaka till Sverige gillade jag inte att dricka mjölk längre. Jag gör det aldrig, varken till maten eller till en kanelbulle eller något annat.

Svar på tråden Dricker ni vuxna mjölk till maten?