• Anonym (Undrar)

    Dricker ni vuxna mjölk till maten?

    Läste en tråd om svensk mat och några påstod att det är typiskt svenskt/västerländskt att dricka mjölk till maten.

    Därför undrar jag hur många vuxna här inne som dricker mjölk till maten?

  • Svar på tråden Dricker ni vuxna mjölk till maten?
  • Anonym (Hanna)

    Det beror på vilken mat det är! Men vid speciella tillfällen.

    Har alltid druckit lättmjölk/minimjölk och började när det kom med laktosfri lättmjölk. Har aldrig kunnat dricka den röda eller gröna mjölken, alldeles för fet.

    Dricker mjölk till havregrynsgröt. (I glas, ej i skålen med gröten)

    Dricker även mjölk till pannkakor, makaroner/stuvade makaroner, falukorv, köttbullar, mos, raggmunk och potatisbullar.

    Något annat kan jag inte dricka mjölk till, men klassisk husmanskost blir det mjölk till. Vilket jag kanske äter 2-4 gånger i månaden. Gröten blir oftare dock.

  • Anonym (Alltid)
    Åsa skrev 2019-08-09 16:28:21 följande:
    Det är en flytande skala med i princip flest som tål laktos i nordväst och färre som gör det söder- och österut. I Sverige är 5-10% av de vuxna laktosintolera. I Finland däremot är det flera gånger fler (det asiatiska arvet). Stora invandrarländer som USA speglar de grupper som invandrat. Ingenstans handlar det om att ingen eller alla är laktosintoleranta.

    Det är "ursprungsinställningen" att vi som däggdjur förlorar möjligheten att bryta ner laktos när vi blir större. Mutationer har dockmöjliggjort att fortsätta göra det. I områden där man haft mjölkdjur (som i Europa och hos masaierna i Kenya) har mutationen givit en överlevnadsfördel och därmed blivit vanlig/are/ i befolkningen.

    I Tjeckien ligger intoleransen på ca 24% i allmänbefolkningen och 75 i den romska enligt studie som snabbt kom upp.

    Vi får väl se hur det går med våra barn då. Möjligt att intoleranta inte ens får bli donatorer så då kanske det genetiska arvet inte är så högt? Eller också kvittar det om en eller båda föräldrarna är det, risken kanske inte ökar ändå eller hoppar över nåt led. Jag är inte så kunnig på genetik så jag spånar bara. Min mamma blev inte dålig av laktos förrän i ganska hög ålder- runt 41- så det kan ju ta åratal innan man märker det också.
  • Anonym (Njäpp)
    Anonym (Undrar) skrev 2019-08-09 15:42:32 följande:

    Inte bara. Man brukar även bli immun mot laktosintolerans om man dricker mjölk regelbundet. Jag blev laktosintolerant sedan jag slutade dricka mjölk men när jag sedan druckit mjölk ett tag så försvinner laktosintoleransen för att sedan komma tillbaka igen när jag slutar dricka mjölk regelbundet.


    Ok, vad spännande! (Jag är inte ironisk.)
  • Anonym (haha)
    Anonym (Nix) skrev 2019-08-09 16:32:29 följande:

    Slutade dricka mjölk när jag blev gammal nog att bestämma själv, jag tycker att det smakar s-täckligt! Känner ingen vuxen heller som dricker mjölk.

    Egentligen är det ganska sjukt att dricka mjölk, som ju faktiskt är avsedd för en annan arts barn. Ska man absolut dricka mjölk borde man dricka bröstmjölk, så håller man sig ialla fall inom släktet!


    Lol :D
  • Minfamilj

    Jag gillar mjölk, gärna runt 3% fett, men det blir nog bara runt två glas i veckan. Tror inte det är en dryck som människan behöver.

  • Orkide

    Jag dricker mjölk ibland till maten. Finns inget godare än mjölk till vissa maträtter!

Svar på tråden Dricker ni vuxna mjölk till maten?