• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Vilda Tiger
    Doaivo skrev 2010-03-31 10:27:28 följande:
    Jag hade då inte pump, vilket kanske hade varit bättre. Men jag vet inte. Jag testade pump för kanske 7år sedan, och då trivdes jag inte. Hur tycker ni de är med pump? Är de någon med två barn eller fler som testat pennor och pump under grav? Som kan säga vad som var bättre för dem?Jag fattar inte hur de kunde bli så mycket insulin, kanske blev mindre känslig under graviditeten.

    ALLA, diabetiker och icke diabetiker, blir mindre och mindre känsliga för insulin under en graviditet. Det är helt i sin ordning. Mängden insulin vi behöver ta påverkar inte bebis över huvud taget, då insulinet inte går över till den. Det är enbart vårt blodsocker och därmed det insulin som bebisen behöver producera själv som påverkar. Jag har haft pump sedan 95 och har därmed inte testat att ha pennor under någon av mina graviditeter.

    Luna


    Jag tycker inte du ska tänka på vikten som något oroväckande eller ångestframkallande. Jag startade denna gravv på 78 och spräcker snart 100 kg. Jag startade förra på 76 och gick upp 35 och ner allt på 10 månader om jag minns rätt. Men ang vad du kan äta: goda sallader, gärna med olja och citron på (håller sockret jämnare), ät mkt protein i huvudmåltiderna så du håller dig mätt länge. Ät en fet yoghurt med bär i till mellamål, eller en god knäckemacka med avocado, makrill, keso eller annat som du gillar. Jag tror personligen det handlar mer om att äta ofta, och självklart rätt saker, än att äta sällan och bara tänka "fettsnålt och light". Jag är rätt kass på att käka "rätt", tar gärna en kanelbulle till mellanmål och trycker glatt i mig insulin så dte räcker.

  • kim86

    Ja, hoppas man slipper bya oftare än var 3:e dag. =)
    Jag har gått upp ca 5 kg i vik redan, o det har satt sig överallt, på halsen, överarmarna och på maggen, men mest som fett då. =) Orkar inte riktigt bry mig, huvudsaken är att bs är bra. O det har det verkligen varit. Hba1c på 4,7 taget för 2 dagar sedan.. jippie.. Vad glad man kan bli över sånt. =)
    försöker dock få tag på min dr då TSH var lite i överkant igen och vill höja levaxindosen.

    Hur har ni det med att få tag på diab.ssk, diab.dr och diab barnmorska. Min dr sa till mig att jag skulle kunna få tag på en dr där när som helst på dygnet, o vilken dag i veckan det än var. O sen idag när jag ringde för första gången så var det (ursäkta språket) nån jävla surfitta som svarade o sa att jag minsann fick ringa på telefontiden som alla andra, o att jag inte ens hade diabetes, då jag sa att det var ang min hypotyreos.
    Så sa jag"tack, jag valde att ta bägge, o jag ska ringa på telefontid, TACK!" drämde i luren. usch, man ska inte låta sånt söka en men jag blev uppriktigt ledsen...

    Hur gör ni?

  • kim86

    En fråga till. Nån mer som äter Levaxin?
    Nu fick jag höja min dos till 225 mikrogram. Låter jätte mycket verkligen...
    Nån mer som äter så hög dos?

  • ebyl

    Kim: Jag kan nå min diab.ssk varje vardag utan problem, det känns skönt! Vänder mig många ggr hellre till henne än till min läkare. Är hon ledig så finns en till diab.ssk som kan hjälpa mig.
    Här i Sundsvall får man annars lämna namn å nummer så ringer de upp. Ibland säger jag till i receptionen på medicinmott. att lämna ett meddelande.
    Tråkigt med så otrevligt bemötande! Förstår inte varför folk väljer en sån ton istället för en trevlig, eller iaf en normal samtalston!?

  • Vilda Tiger

    Kim
    Jag äter inte levaxin. Ang bemötandet så var det ju hemskt tråkigt att du råkade ut för den surf****n. Förstår att du blev arg! Jag har en bm som inte alltid kan svara i tel men hon ringer upp om man lämnar ett meddelande. Jag har iofs aldrig sökt henne, för det räcker att träffa henne var tredje vecka som jag gör. Läkaren har jag aldrig sökt, honom har jag bara träffat två ggr och min bm är mkt mer kunnig vad gäller doser och diabetes ändå.

  • TurkiskPeppar

    Igår var jag på inskrivning på specialistmödravården. Nu känns allt med graviditeten mer verkligt, har haft så svårt att fatta innan. Men oj vad mycket information jag fick på samma gång . Blir lite stressad av alla besök man ska in på hela tiden, förstår inte hur jag ska lösa det med all frånvaro från jobb. Men det får ju helt enkelt lösa sig på något sätt, allt för lille plutten Ser fram emot första vul nu!

  • Vilda Tiger
    TurkiskPeppar skrev 2010-03-31 20:57:48 följande:
    Igår var jag på inskrivning på specialistmödravården. Nu känns allt med graviditeten mer verkligt, har haft så svårt att fatta innan. Men oj vad mycket information jag fick på samma gång . Blir lite stressad av alla besök man ska in på hela tiden, förstår inte hur jag ska lösa det med all frånvaro från jobb. Men det får ju helt enkelt lösa sig på något sätt, allt för lille plutten Ser fram emot första vul nu!
    Du kan ska ngn slags speciell sjukskrivning för just de timmar som du är iväg på besök till sjukhuset... minns bara inte vad det heter. Men det är mkt enklare att få den ersättningen än vanlig sjukpenning och din arbetsgivare är nog glad att slippa betala dig arbetstid då du inte är på plats.
  • challis777

    Så här gick det för mig;

    Skulle ringa in på morgonen vid 6.30 för att kolla om jag kunde komma till förlossningen för igångsättningen. Sov oroligt och vaknade vid 03.00. Var på toa och ut kom en "manet", var nog sista av slemproppen.

    Kl 04.00 gick jag på toa igen och vattnet forsade ut!
    Ringde fl som sa att jag kunde ta det lugnt men att jag skulle komma in.

    Väckte karl och barn och barnvakt, duschade och kl.

    06.08 var vi i Umeå på fl. Hade haft lite ont i bilen, men inte så farligt.

    Fick sitta i ctg och hade värkar ofta, men inte så de gjorde ont, men de kändes i alla fall. Fick flytta in i en sal vid 06.45.

    Skiftbyte av personal vid 7-tiden så efter det kom en BM in till mig. Hon satte på lustgas åt mig, vilket jag tackade för!

    Sen började värkarna bli mer och mer intensiva och hör och häpna; redan 08.15 var lillan ute!

    Det var verkligen tänkt att jag skulle få barn 31 mars.

    I nuläget försöker vi komma på vad hon ska heta, lutar åt Naima eller Marielle.

    Hon vägde 3641 g och var 51 cm, så hon var lite stor, men inte så farligt. Just nu har jag och mannen rum på fl, lillan är på barn 4 och har sockerdropp pga lågt blodsocker. Hon hade 0,8 då hon föddes men det verkar stabiliseras nu och ligger mellan 3,2-4,0 innan maten. Annars mår hon prima, tjocka goa kinder och vääääldigt mycket hår!

    Och ja, hon är helt bedårande söt!

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare