Helgapelga skrev 2018-04-29 23:34:47 följande:
Jag skulle så gärna vilja börja äta mindre kött, men vet inte hur jag skall göra. Nu har jag fått för mig att jag vill testa att göra en köttfärssås, fast med linser eller bönor istället för kött, men hur går jag tillväga?
Om det i mitt recept står 400 gram nötfärs, skall jag då ta 400 gram linser istället? I så fall, skall det vara 400 gram torra eller 400 gram blötlagda? Jag fattar inte. Eller hur skall man omvandla köttinnehållet? Och hur skall jag veta vilken av alla sorters linser och bönor som lämpar sig bäst till en "köttfärssås", när det gäller smak och konsistens?
Jag hatar kikärtor, det är som att tugga mjöl, det bara växer i munnen. Jag vill ersätta köttet med något som har ett trevligt tuggmotstånd och som har en så neutral smak som möjligt. Vad skall jag välja? Snälla, hjälp mig!
Tack på förhand!
Det beror på vad du vill åstadkomma.
Röda linser blir väldigt mosiga och mjuka (dock godast enligt mig) medans gröna linser håller sig ganska fasta, förmodligen mycket bättre till ditt ändamål. Blir mer sopplikt med röda linser men också mycket gott, iofs kan man koka dom svagt så dom är fasta men vet inte om det kanske försvårar smältningen.
Du kan blanda med bönor, kidney till exemepel.
Om det är torra bönor måste de blötläggas ofta upp till 8h. Lättare att köpa kartong/burk med bönor i vatten. Se till att skölja dem ordentligt innan du tillsätter.
500g mager köttfärs 10% fett = ~900 kalorier.
500g köttfärs 20% fett = ~1250 kalorier.
~2,3 dl torra linser (210g) = ~500g kokta linser vilket är 580 kalorier.
400g torra fungerar nog bra med andra ord, både volymmässigt och i kalorier. Anpassa därifrån.
Prova tillsätta svamp som du stekt om du gillar det.
Annars fungerar säkert köttsubstitut också.
Testa dig fram.