Publicerad 31 March 2015

Fotograf:

Kan man hantera otrohet?

Det ofattbara har hänt – din partner har haft en annan. Om du bestämmer dig för att förlåta har ni en del att jobba på, men det går. Relationsexperten Charlotte Sander berättar vad du ska göra, och vad du verkligen inte ska göra, om du vill kunna gå vidare.
Charlotte Sander är samtalsterapeut och relationsexpert, och driver sajten www.relationsexperten.se. Otrohet är slutet för många relationer, men det behöver inte vara det. Ett av de viktigaste verktygen är transparens.

– Det är av yttersta vikt att den som varit otrogen är helt transparent. Frågar den svikne något så behöver den få ett ärligt svar, så enkelt och så svårt är det.

De intima detaljerna av otroheten måste man också vara ärlig med, men den som blivit bedragen bör tänka på att den informationen inte alltid gör gott.

– Detaljerna kanske man behöver få berättade för sig någon gång men om den frågan upprepas om och om igen så tror jag det gör mer skada än nytta. Det blir inte lättare för att man vet varenda liten detalj i otroheten, var de otrogna hade sex, på vilket sätt, hur många gånger och så vidare.

Hur gör man för att lita på personen igen?
– Oj, det tar lång tid att återuppbygga tilliten. Dels så handlar det om transparens men också om att sätta en gräns i sig själv – när har jag ältat klart? Man måste aktivt besluta sig för att gå vidare och om det inte går så tycker jag att man ska prata med någon professionell.

Hur vänjer man sig av med att kolla sin partners mejl eller sms om det var så man upptäckte otroheten?
– Dels så måste den som varit otrogen vara helt öppen och inte smussla med telefonen eller datorn. Det får inte finns ett uns av tvekan om att kunna lita på personen i fråga. Dels måste man själv komma till insikt om att man bara mår dåligt av att kolla sin partners telefon – man måste sätta ner foten för sig själv.

Kan man förlåta otrohet?
– Ja, och det är av djupaste vikt att man gör det om man vill att relationen ska fungera. Om du inte bestämmer dig för att du vill förlåta är risken stor att bitterheten får gro och slå rot. Att förlåta är ett mentalt beslut – bestäm dig för att du vill förlåta men låt processen ha sin gång med allt det innebär av smärta, sorg och ilska.


Charlotte Sanders tre bästa råd för komma över otroheten:

1. Transparens. Den som sårat måste vara beredd på att svara på samma frågor om och om igen.

2. Fundera på orsaken. Det är sällan bara ena partens fel och du som har blivit sviken måste våga fråga dig varför din partner var otrogen. Har något varit fel i relationen?

3. Glöm inte förlåtelsen. Man behöver ställa in siktet på att förlåta – oavsett om man väljer att lämna eller att stanna kvar. Gör man inte det så är risken att man blir bitter och att man inte kommer vidare, varken själv eller tillsammans.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Kan man hantera otrohet?
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll