”Jag är van vid att bli ifrågasatt”

Hej Ida Therén, vem är du?
– Jag jobbar som frilansskribent i olika tidningar. Mest skriver jag om kultur, och recenserar böcker och TV. Jag bor ihop min kille. Vi är lika gamla och har i princip samma jobb. Vilket innebär att vi inte har några pengar men skrattar och diskuterar mycket hemma. Vi har ett barn ihop som fyller 2 år i sommar.

Du håller på med en handbok för moderna föräldrar – vad är ett modernt föräldraskap enligt dig?
– Det är ett föräldraskap som är lyhört för barnens behov. All modern forskning pekar på samma sak: det går inte att ”skämma bort” barn med kärlek, respekt och närhet. För barn är det viktigare med kvantitetstid än ”kvalitetstid”. Tyvärr går det ju helt emot vårt samhälle, som bygger på att alla ska jobba och tjäna pengar för att köpa dyra saker.

Du verkar väldigt trygg i din mammaroll, hur har du gjort för att bli det?
– Jag försöker föreställa mig hur det är att vara en meter hög och helt ny i världen. Med det perspektivet blir det ofta rätt tydligt hur man ska agera som förälder.

– Vissa tycker att det är jättejobbigt att exempelvis bli ifrågasatt för sitt föräldraskap. Men ju fler som går mot strömmen – till exempel genom att vara öppna med att vi sover i samma säng som barnen, trots normen om spjälsäng, eller som bär barn, trots normen om barnvagn – desto mer accepterande kommer omgivningen bli. Alla ska få göra som de vill. Jag har alltid varit lite av en hippie, och ofta gått mot strömmen. Så jag är van att bli ifrågasatt. Det har jag blivit hela mitt liv. Om någon glor när jag ammar mitt barn på tunnelbanan glor jag bara tillbaka och ler.

– Sen har jag själv haft den stora turen att ha väldigt lyhörda och bra föräldrar. Vi fick själva ta stort ansvar och de litade på oss. Det var väldigt fritt, men aldrig slappt. Det är stor skillnad. Jag tror att man blir självständig genom att känna sig trygg och älskad. Inte genom att någon tvingar en till att ”bli” självständig.

Vad kommer dina krönikor att handla om?
– Jag är väldigt intresserad av psykologi och vetenskap. Det har lett mig till anknytningsteori, och så kallat nära föräldraskap (som kommer från engelskans Attachment Parenting, vilket i princip betyder ”anknytningsföräldraskap”). Det känns mest ”modernt” tycker jag, eftersom i princip all ny forskning tyder på att idéerna man förespråkar där – som lyhördhet och mycket fysisk närhet med barnet – är det bästa för barns utveckling. Så det kommer säkert märkas i mina krönikor!

Läs Ida Theréns premiärkrönika på Familjeliv här--->