4 saker som kan störa barnets sömn

Nattskräck
Nattskräck innebär att ditt barn vaknar upp en till tre timmar efter insomnandet och verkar skräckslagen. I det här tillståndet är ditt barn inte helt vaket, kan skrika och vara otröstlig. Nattskräck hos barn sker oftast när barnet är mellan två och fyra år gammal. Som förälder kan nattskräcken vara jobbigt att se, men trösta er med att barnet oftast inte ens minns den på morgonen. Under själva anfallet är det bäst att inte väcka ditt barn. Försök istället bara finnas där och se till så att barnet inte skadar sig när hen far runt.

Mardrömmar
Att drömma mardrömmar är inte så vanligt hos småbarn, men cirka hälften av alla tre- till femåringar drömmer mardrömmar. En mardröm är på inget sätt farligt men däremot kan ditt barn vakna upp och vara ledset eller rädd. Pröva att trösta ditt barn, eller prata om mardrömmen. Det kan hjälpa.

Gnissla tänder
Att gnissla tänder i sömnen är mer vanligt bland barn än bland vuxna. Omkring 15 procent av alla barn gnisslar tänder, berättar författarna i boken Somna själv. Går ditt barn på förskolan behöver någon behandling oftast inte ske, men handlar det om äldre barn kan ni besöka tandläkaren för att se om en bettskena kan vara aktuellt.

Sängvätning
Är ditt barn över fem år och kissar på sig under natten kallar man det för sängvätning. Det här är relativt vanligt och drabbar vart femte barn. Det kan finnas olika sorters anledningar till varför ditt barn kissar på sig under sömnen, till exempel kan förmågan att vakna när blåsan är fylld inte finnas där riktigt än.

Text: Sara Åhlström