Publicerad 15 February 2017

Fotograf:

Pojklag röstar i rörande video – vägrar spela utan flickor

Basketlaget för femteklassare fick veta att de inte längre tillåts ha flickor i sitt lag. Då bestämde sig hela laget för att vägra spela – en symbolhandling som nu får stor uppmärksamhet på nätet.
Basketlaget St. John’s Chargers från det lilla samhället Clark i New Jersey i USA beslutade sig i fredags sig för att protestera mot regelverket i den lokala katolska basketserien.

Laget hade representerats av både flickor och pojkar under flera års tid – flickorna i åldersgruppen var för få till antalet för att bilda ett eget lag – men nyligen fick de veta att mixade lag inte är tillåtna.

Tävlingsarrangörerna hävdar, enligt den lokala nyhetssajten NJ.com, att regelverket tydligt specificerar att ”lagen ska bestå av endast pojkar eller flickor”.

Upprörda föräldrar berättar att lagets resultat till dags dato har ogiltigförklarats eftersom flickor aldrig skulle ha tillåtits att spela med pojkar från första början.

FORUM: "Det ÄR skillnad mellan pojkar och flickor!!"

Inför fredagens match mot St. Barholomew berättade domaren att han hade blivit instruerad att inte låta St. John’s Chargers spela, om inte flickorna, två till antalet, ströks från laguppställningen.

– En förälder sa att det var mitt beslut, men jag sa ”inte en chans - jag kommer inte ta det här beslutet åt 11- och 10-åringar”, säger St. John’s tränare Rob Martel till NJ.com.

Istället fick spelarna själva rösta om saken. Ett videoklipp från händelsen visar hur femteklassarna enhälligt beslutar att hålla ihop laget, trots att det i praktiken innebär att säsongen är över.

FORUM: Har DU testat könsneutralt omklädningsrum?

I skrivande stund ser det ut som att St. John’s inte kommer att få avsluta säsongen, även om flera krafter försöker riva upp beslutet och låta laget delta med både pojkar och flickor.

– Det är inte rättvist. Vi kommer inte att spela vidare utan våra lagkamrater, säger en av pojkarna i laget.

St. John’s solidariska agerande väcker nu starka reaktioner på nätet. Artikeln har om händelsen har fått stor spridning och i kommentarsfälten väller stöttande kommentarer in.

”Ett lysande exempel på hur idrott kan vara karaktärsdanande. De har lärt sig vad det betyder att stå upp för sina lagkamrater. Väldigt imponerande”, skriver en person.

”Bravo. Dagens ungdomar är bättre än dagens vuxna”, skriver en annan, medan andra hävdar att regler är till för att följas.

Se videoklippet i spelaren här intill.

      

Det bästa från Familjeliv – följ oss på FacebookInstagram och Twitter!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Pojklag röstar i rörande video – vägrar spela utan flickor
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll