Publicerad 19 May 2017

Fotograf:

Drottning Silvias pris gick till unga alzheimerforskaren Stina Syvänen

Igår delades Drottning Silvias pris ut på Kungliga Slottet i Stockholm. I år tilldelades Stina Syvänen som är en pionjär inom alzheimerforskning, det hedersfyllda priset.
Relaterat

Fakta

∙ Minst 160 000 människor i Sverige är drabbade av någon form av demenssjukdom. Alzheimers sjukdom är den vanligaste.

∙ Var 3:e sekund insjuknar någon i världen i en demenssjukdom.

∙ Enligt WHO befaras antalet drabbade ha tredubblats till år 2050.

∙ Inget botemedel finns och dödligheten är 100 procent.

”Drottning Silvias pris till en ung alzheimerforskare” instiftades 2014 av Alzheimerfonden med anledning av Drottningens 70-årsdag. Priset går varje år till en lovande forskare inom demensområdet som är under 40 år och som ännu inte meriterat sig till en tjänst som lektor eller professor

Stina Syvänen är pionjär inom den forskning som rör metoderna för att avbilda de för alzheimer typiska amyloidklumparna i hjärnan. Hennes forskning handlar bland annat om hur man kan förbättra upptaget över blodhjärnbarriären av antikroppar riktade mot amyloid.

– Jag känner mig mycket hedrad över priset. Vi har under de senaste åren målmedvetet jobbat med nya bispecifika antikroppsformat som är designade för att ta sig in till hjärnan snabbt och i stora mängder. Det är just i hjärnan de behöver vara för att göra nytta. Priset är en bekräftelse på att vårt arbete anses viktigt och är en uppmuntran till att fortsätta vår strävan efter att kunna använda de nya antikropparna kliniskt, så att patienter kan få bättre diagnostik och förhoppningsvis även bättre behandling i framtiden, säger Stina Syvänen.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Drottning Silvias pris gick till unga alzheimerforskaren Stina Syvänen
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll