Publicerad 18 July 2017

Fotograf:

Familjeliv Jessica Almenäs: ”Det minsta vi kvinnor ska kunna begära är väl att få en trygg och säker förlossning”

Programledaren Jessica Almenäs ryter ifrån och kritiserar platsbristen efter den uppmärksammade post it-lappen från Södersjukhuset i helgen. Ett blogginlägg som resulterat i över 400 kommentarer där många kvinnor vittnar om samma sak – stark otrygghet inom förlossningsvården.

– Det är dags att vi sätter ner foten nu. Vi ska inte behöva acceptera det här. Inte i Sverige år 2017. Nu måste vi göra våra röster hörda. Ställa krav på förändring. Vi ska INTE behöva riskera våra eller våra bebisars liv när vi ska föda, skriver Jessica Almenäs i sin blogg. 
”Det är inte vad man vill se när man är i vecka 40 och kan föda när som helst. Om jag hade fått värkar i torsdags natt hade jag alltså blivit skickad i bil till Västerås eller Eskilstuna. Det är inte värdigt Sverige 2017. Det minsta vi kvinnor ska kunna begära är väl att få en trygg och lugn och säker förlossning – för oss och för våra små bebisar. Det finns mer än nog med oro och rädsla inför en förlossning ändå, man ska inte behöva vara rädd för att inte få plats någonstans. Rädd för att behöva föda hemma eller i bilen, och kanske på grund av det riskera både bebisens och sitt eget liv.

Vi betalar såååå himla mycket skatt i Sverige och ändå fungerar inte de allra viktigaste samhällsfunktionerna. Poliser, vårdbiträden, undersköterskor, barnmorskor och lärare flyr från sina jobb pga av den höga arbetsbelastningen, underbemanningen, usla lönerna, orimlig stress och press och en undermålig arbetsmiljö. Vårdköerna blir allt längre och förlossningskliniker tvingas stänga. Personalen går på knäna, sliter som djur. Fy fan, lider med dem. Hur prioriteras resurserna i samhället egentligen? När man som blivande mamma år 2017 inte kan vara säker på att få en trygg förlossning? Det är ovärdigt ett land som Sverige.
Läs hela Jessica Almenäs viktiga inlägg HÄR.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Jessica Almenäs: ”Det minsta vi kvinnor ska kunna begära är väl att få en trygg och säker förlossning”
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll