Publicerad 14 December 2018

Fotograf:

Sexologen: "Det finns ingen "normal" sexlust"

Familjelivs sexolog Leigh Norén skriver om det svåra ämnet lust och om man egentligen kan säga vad som är "normal" sexlust.
Relaterat

Fakta

expert_låglust_faktaruta2

Leigh Norén är sex-positiv socionom och sexolog med en grundläggande utbildning i psykoterapi och flerårig erfarenhet av samtal kring sexualitet, relationer och kärlek. Hon driver Sexologkliniken, där du även kan testa din lust med verktyget Lustlyftet.

En vanlig fråga jag som sexolog får är vad som är en "normal" sexlust. Många är även oroade för att de har för låg eller för hög lust. Hur en ”normal” sexlust ser ut är något som ingen egentligen kan besvara – hur tråkigt och klyschigt och typiskt ”sexolog-igt” det än låter. Men jag ska ändå göra ett försök att gå in djupare i ämnet.

Nivån av sexlust, hur sexlusten tar sig uttryck, och när den dyker upp skiljer sig oerhört mycket från person till person. För vissa känns sexlusten spontan – den slår ner som en blixt från klar himmel mitt när man står och diskar en smutsig kastrull, medan den för andra kommer först efter att man har börjat hångla med någon som man tycker är härlig. 

Det är viktigt att komma ihåg att ingen sexlust är bättre än den andra, även om den spontana typen ofta förhöjs i samhället.

Det finns flera studier som har försökt ta reda på hur ofta personer har sex i genomsnitt. Det kluriga här är att det finns så många olika definitioner av sex, vilket gör att svaren riskerar att bli missvisande, särskilt när man ska jämföra olika studier. 

Menar vi exempelvis vaginalt penetrationssex när vi pratar om antalet gånger personer har haft sex, eller ingår också hångel och petting eller oralsex? Om en person får orgasm av stimulering som inte ens vidrör genitalierna – har personen då haft sex? 

Det kan också vara svårt att lita på svaren i studierna. Vi vet inte om alla svarar sanningsenligt eller om de också, i sina svar, visar prov på vilken press det finns kring hur mycket sex man tror att man borde ha, genom att uppge fler eller färre gånger än som egentligen har skett. 

Många är oroade över att de inte har tillräckligt mycket sex. Det är naturligt att vilja vara och känna sig ”normal”, men faktum är att det enda som spelar roll är om du själv är nöjd med hur mycket sex du har. 

Leigh Norén, sexolog och ägare av Sexologkliniken


Vill du ställa en fråga till Leigh? Mejla henne på kontakt@sexologkliniken.se.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Sexologen: "Det finns ingen "normal" sexlust"
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll