Publicerad 17 January 2019

Fotograf:

Expert varnar för populära utmaningen

Om du använder Facebook eller Instagram har du knappast kunnat missa #tenyearchallenge. Men nu varnar en it-expert att utmaningen kanske inte är så oskyldig som den verkar.
Är du en av de tiotusentals svenskar som deltagit i den tioårsutmaning som syns överallt på sociala media just nu? 

En som inte gjort utmaningen är Kate O'Neill, expert på it-säkerhet. På Twitter skrev hon:

Jag för tio år sedan: Skulle antagligen spelat med i i tioårsutmaningen som går runt på Facebook och Instagram. Jag idag: Tänker på hur all den här datan kan användas för att träna algoritmer i ansiktigenkänning att läsa sig hur människor åldras.

O'Neill reder ut vad hon menar i en artikel på amerikanska Wired. Hon säger inte att utmaningen används på något dåligt sätt, men däremot vill hon höja ett varningens finger. De hade nämligen lätt kunnat vara så att utmaningen kunnat användas i skumma syften.

För vad är det egentligen som har hänt? Jo, det har skapats en otrolig mängd väldigt specifik data. Hundratusentals människor har lagt ut bilder på sig själv så att man kan se exakt hur de förändrats på tio år. Det här skulle kunna vara otroligt värdefullt exempelvis om du höll på att utveckla ett program för ansiktsigenkänning.

Facebook själva har sagt att utmaningen uppstått som en rolig grej och det allra troligaste är att det inte finns någon mörk konsekvens av att ha lagt upp bilderna. Men vad Kate O´Neill och andra kunniga inom it-säkerhet säger är att vi ska tänka till lite innan vi delar med oss av vår data. För vad händer den gången det inte är helt oskyldigt?
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Expert varnar för populära utmaningen
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll