Rysk 12-åring kritiserade kriget i skolan – då bultade polisen på familjens dörr
På en historielektion i Ryssland tog Kirill, 12, ställning för Ukraina. Efter det kom polisen till hans hem och stängde av deras el.
Bakgrund: Olagligt att kalla kriget för "krig" i Ryssland
I Ryssland har man stadgat lagar som gör det olagligt att kalla invasionen av Ukraina för just "invasion" eller "krig". Istället vill de ledande politikerna i Kreml och runt Putin att det ryska folket ska kalla det för "operation". Tusentals ryssar har deltagit i anti-krigsprotester runt om i hela Ryssland, och ryska polisen har gjort tusentals gripanden. Maxstraffet för att kalla kriget i Ukraina för just krig är 15 års fängelse.
Kirill, 12, bor i Moskva tillsammans med sin mamma Natalja. Han har ukrainska rötter och går i sexan. I en artikel i den ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta beskriver han hur historielektionens diskussion om situationen i Ukraina ledde till minst sagt oväntade "åtgärder".
Kirill frågade sin lärarinna om kriget i Ukraina
– Lärarinnan sa: "Egentligen diskuterar vi inte detta med sjätteklassare, men om ni vill förstå vad som pågår kan ni ställa era frågor", berättar Kirill för tidningen och fortsätter:
– Jag ställde mig upp för att ställa frågor. Jag frågade: "Varför startade Putin krig?". Då svarade lärarinnan att det är en "specialoperation", och förklarade: "Jag vet inte exakt var våra soldater befinner sig, men om vi hade stannat halvvägs hade deras aggressioner fortsatt."
Kirill fortsätter:
– En liten del av klassen höll med mig och ställde också frågor. Då svarade läraren: "Ukraina och USA sprider falska nyheter och säger att demonstranter blir nedslagna. Men demonstrationerna behöver vara tillåtna". Då frågade jag: "Men hur kan man komma överens med regeringen om att hålla en demonstration mot regeringen?". Det svarade hon inte på.
– Efter det frågade jag varför någon, vem det nu var, började allt detta och när det ska ta slut? Då svarade hon att det var Ukraina som började, och att det tar slut när Ukraina kapitulerar.
– Sedan förklarade hon att Ukarina sprider nazism, berättar Kirill för Novaja Gazeta.
Efteråt hade Kirill gått till nästa lektion och ropat i korridoren: "Länge leve Ukraina!" och några skolelever hade gjort samma sak.
Kirills mamma fick ett märkligt meddelande på WhatsApp
Kort därefter hade en okänd person hört av sig till Natalja, Kirills mamma, på WhatsApp.
– Ett okänt nummer, med en katt som avatar.
I samtalet hade en kvinnlig röst sagt att hon ringde med anledning av hennes dotter. Natalja hade svarat att hon inte har en dotter, utan bara en son. "Ja, din son", svarade rösten. Vidare sa rösten att hon skulle till polisen för en utredning.
Nästa morgon ringde dessutom Kirills klassföreståndare och förklarade att man hade hört av sig från Inspektionen för minderåriga för att ha ett samtal med henne och Kirill. Natalja hade då åkt till skolan och skrivit på en frånvaroanmälan på Kirill och sagt att han utsätts för en press som skapar omöjliga förutsättningar för hans skolgång, på grund av hans politiska åsikter. Hon satte Kirill i en taxi hem och hon åkte till jobbet – men på väg ut från skolan stötte de ihop med några poliser som var på väg in på skolan.
Polisen knackade på dörren – stängde av elen
Nästa dag var Kirill också hemma och mamma Natalja hade åkt till jobbet. Två poliser bultade på dörren, men Kirill lät bli att öppna. En halvtimme gick, och tillslut stängdes elen av i deras hem. De fick en kallelse till polisstationen.
– Jag satt i sängen och tänkte, vad ska hända nu? berättar Kirill och fortsätter:
– Men jag var inte rädd. Det var till och med intressant för mig att undra vad de höll på med. Hur tänker de? "Här har vi en tolvåring pojke som har sagt sin åsikt, komigen så åker vi hem till honom! Och så öppnar han inte dörren – då släcker vi lamporna hos honom."
– Jag tycker att allt har en gräns. Jag förstår om det var så att min son hade slagit någon, eller klottrar på en vägg. Men det här?
Natalja vet inte vem det var som klagade hos polisen.