Barn i tonårsåldern räddade sina sex kusiner från brinnande hus

Två tonåringar räddade sina sex kusiner som befann sig i en lägenhet som började brinna under natten mot lördagen.

Två tonåringar och deras sex kusiner befann sig i en lägenhet som började brinna under natten mot lördagen.

Under natten till lördagen förra veckan bröt en brand ut i ett lägenhetshus i Vikmanshyttan i Hedemora. I en av lägenheterna fanns Kevin och Ebba Bergqvist som var barnvakt åt sina sex kusiner vars mamma jobbade natt.

Tonåringar räddade sina sex kusiner

Kevin och Ebba Bergqvist, som båda är i tonårsåldern, berättar för SVT Dalarna hur de först hörde smällar utanför huset, för att sedan höra grannarna knacka på dörren. När Ebba därefter sprang ner för att se vad det hela handlade om såg hon att det brann.

– Då fick jag springa upp och väcka alla barnen och ta ut dem. När vi hade fått ut barnen så gick det väldigt fort innan det började ta sig överallt, säger Ebba Bergqvist till SVT Dalarna.

Brand i lägenhetshus i Hedemora

Mamman till de sex barnen, Emma Bergqvist, berättar att hon befann sig i Borlänge när hon fick vetskap om branden. Familjen förlorade alla sina tillhörigheter i branden och bor just nu hemma hos hennes syster.

– Jag vet inte vad jag hade gjort om jag hade mist mina barn och mina syskonbarn. Det är det enda som räknas. Vi har varandra, det har vi ju. Det känns otacksamt att sitta och sakna materiella saker. Men det är en sorg att inte ha de här sakerna. Min pappa är död och hans dagböcker. Det är så mycket jag inte kan få tillbaka som bara är borta. Det gör ont, säger Emma Berqvist till SVT Dalarna.