Efter pausen – Ernst Kirchsteiger tillbaka i Jul med Ernst: "Jätteglad för det"

Förra året tog han ett "vuxenbeslut" och pausade allt. Nu är Ernst Kirchsteiger tillbaka för att sprida julstämning i tv-rutan.

– Jag är jätteglad för det – och jag har fått så mycket fin respons, säger han.

Jul med Ernst är tillbaka!
Jul med Ernst är tillbaka!

För den traditionsbundna tv-tittaren var nedräkningen till julen 2022 en prövning. För första gången sedan 2008 blev det inget nyinspelat "Jul med Ernst" i rutan. Ernst Kirchsteiger hade tagit en paus från sina tv-uppdrag för att fundera över framtiden.

– Jag tog mig faktiskt friheten att stanna upp i livet. Jag är 66 år i dag och jag har hållit på i 25 år – och det kändes till slut som att det var någonting som bara pågick, något slags kontinuitet utan reflektion – jag bara gjorde, berättar han.

Att kliva åt sidan var ett av Kirchsteigers bästa beslut i livet, konstaterar han.

– Det låter otroligt pretentiöst, men jag var tvungen att sätta mig ned och vänta in mig själv på något sätt. Vad vill jag egentligen? Och jag kom fram till att jag har mer historier att berätta.

Gjorde comeback

I höstas var han tillbaka igen med nya programserien "Hemma med Ernst" och den 27 november kommer det första avsnittet av "Jul med Ernst" i TV4 – nu med helt nyinspelade program från en gård i Fellingsbro utanför Arboga. Som vanligt blir det julmys de luxe, den här gången med återbruk som ett av årets teman.

– Jag gör om en tröja som malen har varit i till en fantastisk julkudde till exempel. I stället för att skicka bort den ur ens liv så gör man om den och så hamnar den på den finaste platsen i det finaste rummet och så fortsätter man att umgås med sin tröja fast den inte längre är en tröja, säger Ernst Kirchsteiger.

Julstämning för honom är inte "40 000 julgranar och en massa julpynt" utan en känsla som får honom att bli "mjuk på insidan", förklarar han.

Kompostvänlig jul

– Men är det så att man vill få till julstämning hemma så brukar jag säga att gör sådant som går att kompostera. Köp Ingrid Marie-äpplen, gnid dem mot ditt lår lite så att de blir högblanka och lägg dem i en skål, ta in hyacinter och gör en doftbomb genom att koka kanel, kryddnejlika, ingefära, kardemumma och lite, lite pomerans. Plötsligt är hela huset laddat med juldoft.

Kanske behöver vi myset extra mycket i tider av osäkerhet, krig och lågkonjunktur, resonerar han och berättar att "Hemma med Ernst" fick en tittare att utbrista "när jag såg programmet känner jag att allting kommer att ordna sig".

– Då tar mitt hjärta ett skutt av glädje för då tänker jag att om jag kan få en enda människa att känna det kommer att ordna sig då är jag lycklig. Vi lever i en väldigt mörk tid nu – jag tror faktiskt att vi måste hjälpa varandra att hitta en känsla av att det kommer att lösa sig.