Flera butiker stänger ner sina snabbkassor – här är vanligaste varorna att sno

Aprikoser blir lök och nötter scannas som lösgodis. Det fuskas allt mer i butikernas snabbkassor, enligt branschorganisationer – som kopplar trenden till ökande matpriser och krympande plånböcker hos kunderna.

Den organiserade brottsligheten har under lång tid stått för den största delen av alla butiksstölder. Ligor plockar exempelvis på sig stora mängder kött utan att betala.

Problemet kvarstår, men sedan ett år tillbaka ser branschorganisationerna Livsmedelshandlarna och Svensk Handel ett ökande problem bland vanliga medborgare. Det fuskas allt oftare vid snabbkassorna där kunder anonymt scannar in varorna i kassaapparaten och plockar ner dem i påsar.

– Det verkar som att anonymiteten gör att fler anser sig kunna begå det här brottet, säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna.

Anonymitet och höjda matpriser

Anonymiteten i kombination med höjda matpriser tror Bygdeson har gjort att en del vanliga människor, som aldrig tidigare har stulit, numera plockar på sig några varor extra utan att betala

– Jag tror också att vinterns osakliga debatt om att handlarna skodde sig på de höga priserna har bidragit. Vissa kunder kanske kände att jag kan sno från dem eftersom de snor från mig. Men påståendet i sig är ju inte sant, säger Bydgeson.

Så snor kunderna

Metoderna för fusket är många. Kunder scannar varor med lägre pris: naturgodis blir lösgodis och aprikoser blir lök. Ibland byts också prislappar mellan varorna.

– Det vanligaste är att kunden inte scannar allt den har plockat på sig. Den betalar för en del, men inte allt. Det är dyra produkter som inte scannas, som köttdetaljer.

Miljardsvinn när stölderna ökar

Svensk Handel delar bilden av att fusket vid snabbkassorna har ökat senaste tiden.

– Det är helt klart drivet av lågkonjunkturen. Det är alltifrån skolungdomar som nyttjar systemet, till vanliga människor som väljer att fuska, säger Bengt Nilervall, näringspolitisk expert på betalfrågor på Svensk handel.

Det finns inga siffror på exakt hur mycket pengar som försvinner genom fusk i snabbkassorna, men vad gäller totalsumman av alla former av butiksstölder är det stora summor.

– Vi har inte riktigt en bra helhetsbild, men vi pratar miljarder. Köttverksamheten har varit allra värst, säger Nilervall.

Så gör butikerna för att upptäcka stölder

För att upptäcka fusk gör butikerna så kallade slumpvisa avstämningar, där personalen kontrollerar att kunden gjort rätt för sig. Men det räcker inte alltid. För att råda bukt på problemet har många matbutiker fått lov att bort snabbkassorna helt.

Kan stänga ned under vissa tider

– Många tittar på problemet och ser över om man kan införa begränsningar. Det kan vara att man stänger under vissa tider eller inför en åldersgräns, säger Bygdeson.

En del butiker har även valt att stänga ner sina snabbkassor till följd av de stölder som begås, det har bland annat DN rapporterat om.

Läs även: Fick nog av fuskandet – slopade snabbkassorna

Livsmedelshandlarna uppmanar sina medlemmar att anmäla varje incident. Men Pär Bydgeson menar att det sällan finns incitament att göra det eftersom det sällan leder någonvart. Det tar bara onödig tid från annat.

– Det handlar om automatbedrägeri, att man lurar en maskin och inte en människa, säger han och fortsätter:

– Sedan är det så, att det man inte upptäcker kan man aldrig anmäla. Men vi uppmanar alla att anmäla så mycket de kan.

Ökande problem

I Sverige står Axfood, Coop och Ica för i princip all dagligvaruhandel. Totalt har Ica snabbkassor i ungefär 500 butiker.

“Stölder i butiker är tyvärr ett problem som vi har sett öka under det senaste året. Vi har ingen överblick eller sammanställning över hur stora belopp det rör sig om,” skriver Gabriella Ohlzon, pressansvarig på Ica, till TT.

Tarik Belqaid på Coops presstjänst bekräftar att fusk förekommer, men säger att det inte finns någon central sammanställning över omfattningen. TT har sökt Axfood som inte har gått att nå.

De vanligaste varorna att stjäla i butik

1. Godis

2. Läsk

3. Choklad

4. Energidryck

5. Kaffe

6. Fisk

7. Kött

8. Hudkräm

9. Kläder

10. Smink

Under 2022 anmäldes 43 744 butiksstölder. Det är 11 procent av de totala anmälningarna för stöld- och tillgreppsbrott.

Källa: Livsmedelshandlarna, Brå