Så mycket har kaffepriset ökat – och så undviker du inflationssmällen

Redan innan krigsutbrottet rusade priset på kaffe upp nästan 30 procent på ett år, och soppan till bilen har blivit 35 procent dyrare. Nu har drivmedelspriserna dragit iväg ytterligare – men det finns fortfarande varor som blivit billigare eller legat still.

Så mycket har kaffepriset ökat – och så undviker du inflationssmällen.
Så mycket har kaffepriset ökat – och så undviker du inflationssmällen.

Matpriserna har stigit med 3,6 procent på ett år, kläder med närmare fem procent. Elektriciteten har dämpats något, men var fortfarande 14 procent dyrare i februari än för ett år sedan, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) färska inflationsstatistik.

Lägg till möbler som blivit 11,5 procent dyrare och boendekostnader allmänt så ger det en bild av en bred prisuppgång – inflationen låg i februari på 4,5 procent, den högsta sedan slutet av 1993 när Sverige var mitt inne i en sällan skådad ekonomisk kris.

Läs mer: Nu blir det dyrare med korv och makaroner – så stor blir ökningen (!)

Kaffe och tomater ordentligt dyrare

Vissa varor har stuckit iväg ordentligt, visar SCB-siffrorna nedbrutet på enskilda produkter, speciellt är det maten som nu slår på bredare front än tidigare.

Tomater, +29 procent.

Kaffe, +29 procent.

Päron och apelsiner har blivit 25 respektive 17 procent dyrare på ett år. Färsk lax kostar 21 procent mer. Mjölet har stigit i pris med tolv procent, dyrare har också alla produkter relaterade till mjöl, så som bröd och pasta.

Men det går fortfarande att kryssa sig fram i matbutiken, åtminstone gällde det fram till i februari. Kriget i Ukraina gör att priser rör sig fort nu.

Läs mer: Finansministern: Höjt bidrag till alla barnfamiljer

Tröstgodis

Ägg och vissa mjölkprodukter ligger nästan stilla i pris. Samma sak gäller för äpplen, bananer och lök. Griskött har bara stigit med en halv procent på ett år. Nötkött har däremot blivit tydligt dyrare i genomsnitt, liksom fågel, fisk och lamm.

Och mitt i bedrövelsen går det att trösta sig med sötsaker och glass som sammantaget bara blivit 1,6 procent dyrare. Läskedrycker, alkohol och tobak ligger också relativt stilla i pris.

Skor allt billigare

Det kan också vara läge att handla skor. I genomsnitt har de blivit åtta procent billigare på ett år, enligt SCB:s sätt att mäta.

Related articles

inflation livsmedelspriser nyheter mat ekonomi