Vem tjänar mest – bolibompadraken eller en barnmorska?

En bolibompadrake och en barnmorska har vitt skilda arbetsuppgifter, men hur ser löneskillnaderna ut mellan dessa två yrken? Vi har tagit reda på svaret.

Vem tjänar mest – bolibompadraken eller en barnmorska? Vi har svaret!
Vem tjänar mest – bolibompadraken eller en barnmorska? Vi har svaret!

Två helt olika yrken, två helt olika arbetsuppgifter– men hur mycket skiljer sig egentligen deras löner från varandra?

Från och med den 22 mars 2021 har man kunnat se den “nya” bolibompadraken i rutan. Iförd den populära drakdräkten är mångsysslaren Cecilia Olin. Men hur mycket tjänar egentligen en bolibompadrake?

Så mycket har bolibompadraken i lön

Enligt Skatteverket har bolibompadraken en årsinkomst på 400 400 kronor, och fördelat på årets 12 månader ger det en månadslön på cirka 33 366 kronor – med reservation för att vem som är bolibompadraken har varierat under åren, samt att Cecilia Olin har andra jobb som till exempel yogalärare och doula.

Läs mer: "8 saker du inte visste om nya bolibompadraken"

Så mycket har en barnmorska i lön

Enligt SACO, Sveriges akademikers centralorganisation, är den rekommenderade ingångslönen för barnmorskor 34 650 kronor i månaden. Det innebär en årsinkomst på 415 800 kronor – med reservation för att lönesättningen är individuell och kan variera beroende på hur mycket erfarenhet barnmorskan har, samt inom vilket område i vården hen jobbar.

Läs mer: "Så mycket tjänar en barnmorska – och så mycket mer kräver de"

Enligt vårdförbundet.se är medellönen för barnmorskor idag cirka 39 325 kronor i månaden, men enligt SCB ligger medellönen på 38 700 kronor i månaden.