Familjeveckan: Snart kan du “vabba” utan att barnet är sjukt

Familjeveckan är som en förmån för föräldrar och är en “förlängning” av föräldrapenningen. Läs allt du behöver veta om den nya familjedagspenningen här.

Familjeveckan kallas också familjedagspenningen.
Familjeveckan kallas också familjedagspenningen.

Har du känt att det är svårt att få ihop antal semesterdagar med antal dagar ditt barn faktiskt har lovdagar per år? Från och med 2022 kommer du kunna “vabba” utan att barnet är sjukt – 3-6 dagar om året, med den så kallade familjedagspenningen.

Idag läggs regeringens höstbudget fram, där den nya familjeveckan föreslås träda i kraft under 2022. Här är allt du vill veta om familjedagspenningen – eller familjeveckan som den också kallas.

Läs också: Hur mycket ska barnen betala för att bo hemma?

Vad är familjeveckan?

Den nya familjeveckan är ett budgetförslag som presenterats av regeringen och som ingår i Magdalena Anderssons (S) höstbudget för 2022. Familjeveckan kallas också “familjedagspenning” och innebär att föräldrar till barn mellan 4-16 år kommer kunna ta ut 3-6 dagar betald ledighet extra. Har du delad vårdnad innebär det att ni får dela lika på de 6 dagarna – det vill säga 3 dagar var – är du ensamstående kan du ta ut alla 6 dagar själv.

Då kan du ta ut din familjedagspenning

Tanken med familjedagspenningen, eller “familjeveckan”, är att en förälder enklare ska kunna avstå från jobb för att vårda barn under:

  • Lov
  • Terminsuppehåll
  • Studiedagar, eller annan dag när barnet inte kan närvara på skolan

Tillsammans med familjedagsplaneringen föreslås en ledighetsrätt för föräldrar. Det innebär att arbetsgivaren måste bevilja föräldern ledigt de dagar föräldern har rätt att ta ut. Däremot måste du anmäla det i god tid till din arbetsgivare – minst två månader i förväg.

Familjeveckan – antal barn och dagar

Familjeveckan består av 6 dagar att ta ut för 80 % av din inkomst. Det regleras av Försäkringskassan och betalas ut på samma sätt som VAB gör. Många undrar om familjeveckan påverkas av antal barn man har i hushållet.

Så här svarar Johan Ekström, pressekreterare för Magdalena Andersson (S), till Familjeliv:

– I budgeten för nästa år påbörjas införandet av familjeveckan. Förmånen föreslås kunna lämnas under högst tre dagar per år till en förälder som har gemensam vårdnad om samtliga sina barn och under högst sex dagar per år till en förälder som har ensam vårdnad om barn, skriver Johan Ekström i ett mail.

Familjeveckan och familjedagspenningen påverkas alltså inte av antal barn, utan 3 dagar per förälder eller 6 dagar för ensamstående är de totala dagarna det gäller för samtliga.

Så mycket kostar familjedagspenningen skattebetalarna

Vad kostar förslaget skattebetalarna? Totalt beräknas kostnaden för införandet av familjeveckan landa på drygt 3,5 miljarder kronor. Regeringen svarar bland annat på att kostnaderna kommer täckas av att föräldrar kommer få en anledning till att kunna jobba heltid.

Familjeveckan får stark kritik

Det är bland annat kostnader som förslaget innebär, som väcker stark kritik hos bland annat Företagarna, Sveriges största företagarorganisation. De skriver i sitt remissvar till regeringen att:

“För företagande föräldrar som redan i dag har svårt att nyttja föräldraförsäkringen är familjeveckan ytterligare dagar som inte används.”

De lägger också till att det innebär svårigheter även som arbetsgivare:

“För företagare med anställda innebär familjeveckan ytterligare ledighet bland personal vilket måste hanteras med vikarier och produktionsbortfall som resultat.”

Här kan du ta del av deras kritik.

Tycker du familjeveckan är bra eller dålig? Diskutera i vårt forum!