Gravid och kan inte sluta röka
Anna Hansson är inte ensam om att ha svårt att sluta röka under graviditeten. Särskilt vanligt är problemet bland unga blivande mammor. Nästan var fjärde gravid kvinna under 20 år rökte under ett tidigt skede i graviditeten. Det visar Socialstyrelsens rapport Graviditeter, förlossningar och nyfödda barn.
- Jag är gravid i vecka åtta och jag kan verkligen inte sluta röka. Jag har minskat från 30 cigaretter om dagen till cirka 5-10. Det känns som jag testat de flesta metoder för att sluta, men inget verkar fungera, berättar Anna Hansson i forumet på Familjeliv.se
I takt med att allt fler blivit medvetna om riskerna med rökning så har även andelen gravida kvinnor som röker minskat. 1983 rökte nästan var tredje kvinna som skrev sig på mödrahälsovården. 2009 hade det sjunkit till sju procent. Cecilia Birgersson är utredare på Statens folkhälsoinstitution och hon berättar att det finns flera orsaker till att man inte ska röka under graviditeten.
- Dels ökar bland annat risken för plötslig spädbarnsdöd och dels är det större risk att man får underviktigt barn, säger Cecilia Birgersson.
Utöver att rökning kan göra att fostret växer dåligt, ökar risken för missfall, för tidig förlossning, moderkaksavlossning och plötslig spädbarnsdöd.
Många av kvinnorna i Familjelivs forum som inte klarat av att sluta röka har precis som Anna Hansson dragit ner och röker istället färre cigaretter. Men enligt Cecilia Birgersson gör det inte någon större skillnad att man drar ner på cigaretterna.
- Det finns ingen ofarlig nivå, utan all rökning och snusning kan påverka barnet, så helst ska man sluta helt., säger Cecilia Birgersson.
Alla som har försökt att sluta röka vet att det sällan är lätt gjort. Vissa gravida kan bli hjälpta av att de plötsligt känner sig äcklade eller illamående av cigaretter och tobaksrök. Faller man tillbaka i gamla vanor så ge inte upp, utan försök på nytt. Kanske kan man ta hjälp av andra som försöker sluta röka, tex i Familjelivs forum eller via hälsovården, och tillsammans peppa varandra.
För gravida Anna Hansson fortsätter kampen för att sluta röka.
- Jag var övertygad om att jag bara skulle kunna sluta pang bom så fort jag blev gravid. Men det var inte så enkelt. Nu har jag bokat tid för hjälp med att sluta röka hos BVC, berättar Anna Hansson.
Fotnot: Anna Hansson heter egentligen något annat.
Sluta-röka tips för gravida
•Bestäm dig för att sluta en speciell dag 1–2 veckor fram i tiden.
•Tänk igenom vad du tror att du kommer att sakna. Pröva nya vanor och var snäll mot dig själv. Du kommer att hitta nya lösningar.
•Lär av dina gamla misstag om du har försökt att sluta förut. Vad var det som gjorde att du började igen? Se till att du inte hamnar i samma situation.
•Röker eller snusar din partner? Diskutera om ni ska sluta samtidigt för att göra det lättare för dig.
•När du slutar kan du känna dig yr, okoncentrerad, rastlös och på dåligt humör. Det går över. Efter 3–4 veckor brukar det avta.
•Släng alla cigaretter, snusdosor och tillbehör. Ta inte ett enda bloss eller en enda prilla. Då är det lättare att bli av med suget.
•Ät regelbundet, så slipper du blodsockerfall. Ett stabilt blodsocker minskar nikotinsuget och gör att du mår bättre. Ät frukost, lunch, middag och 2–3 mellanmål varje dag. Frukt och fullkornsbröd gör blodsockret stabilare än godis och läsk.
•Börja inte snusa i stället för att röka.
•När du får nikotinsug – tänk på att suget bara varar i några minuter. Försök att tänka på något annat, drick lite vatten och rör på dig.
•Försök att sluta med tobak utan nikotinläkemedel eftersom de också är skadliga för barnet. Om du känner att det är svårt att sluta utan dessa hjälpmedel kan du under de tre första månaderna använda nikotintuggummi, sugtabletter eller inhalator, för att vara helt nikotinfri de sista månaderna. Plåster är inte ett alternativ när man är gravid eftersom de tillför nikotin kontinuerligt.
Källa: Folkhälsoinstitutet och Vårdguiden