Vilket BB är bäst? - vi reder ut skillnaderna

För många kommer frågan om vart man vill föda lite som en överraskning och man känner sig lite för upptagen med illamående, konstiga mat-fetischer och barnvagnsköp för att ha hunnit göra någon ordentlig efterforskning. En bra idé kan vara att be att få lite betänketid och ge er själva utrymme att fråga runt bland vänner och bekanta och ta del av deras erfarenheter. 

I den här artikeln har vi tittat närmare på två av Stockholms största förlossningsverksamheter, nämligen Danderyds Sjukhus och BB Stockholm. 

Förlossningen är en högst individuell upplevelse där många olika faktorer spelar in. 

Troligtvis kommer val av sjukhus faktiskt vara en av de mindre viktiga val du kommer behöva göra. Se till era egna behov och preferenser. Kan ni enkelt ta er till sjukhuset om ni skulle behöva åka in plötsligt? Har familj och vänner möjlighet att komma och hälsa på? Vad för typ av information kan ni få fram om era listade kandidatsjukhus? och kanske viktigast av allt - vad säger magkänslan? 

I Sverige föds ungefär 115 000–120 000 barn varje år. 

Förra året föddes 6719 stycken av dem på Danderyds Sjukhus och 3978 på BB Stockholm enligt siffror från Graviditetsregistrets årsrapport för 2019. Danderyds sjukhus bedriver den näst största förlossningsverksamheten i Stockholm. 
Svensk förlossningsvård håller en väldigt generell hög standard i internationella jämförelser och andelen svåra bristningar hos föderskor minskar varje år.

Vi har jämfört Danderyds Sjukhus och BB Stockholm på tre punkter.

Andel svåra bristningsskador på föderskan
I Socialstyrelsens medicinska födelseregister kan man utläsa att andelen föderskor som genomlider svåra bristningsskador under förlossningen på BB Stockholm ligger på 3,3% jämfört med Danderyds sjukhus 5%. Risken att få bristningsskada under förlossningen är alltså högre på Danderyds sjukhus men tänk på att de genomför ett större antal förlossningar så siffran kan alltså vara missvisande. 

Bäst i test: BB Stockholm

Andel kvinnor som går hem ammandes från BB
Andelen kvinnor som får lämna BB och har en fullt fungerande amning ger en liten indikation på hur väl man blivit omhändertaganden efter förlossningen, hur informativa barnmorskorna har varit, samt ett litet hum om hur samspelade du och din bebis är. Statistiken från respektive sjukhus lyder: Danderyds Sjukhus 71,3% och BB Stockholm 86%. Här kan sjukhusets storlek och popularitet spela roll. Tänk på att om ett sjukhus är mer populärt än ett annat betyder det antagligen att det kan finnas platsbrist och att personalen kanske inte alltid har tid över för att du och ditt barn ska få det stöd ni behöver. 

Bäst i test: BB Stockholm 

Förlossningsupplevelse 
Förlossningsupplevelse skattas innan hemgång från BB och du får möjligheten att värdera din förlossningsupplevelse på en numerisk skala mellan 1-10. Ett lågt värde motsvarar en dålig upplevelse och ett högt värde en bra upplevelse. Vi har tittat på andelen kvinnor som har värderat sin upplevelse mellan 8-10 dvs, väldigt bra. På Danderyds Sjukhus värderar 79% av kvinnorna sin upplevelse som väldigt bra och på BB Stockholm bara 74%. 

Bäst i test: Danderyds Sjukhus 

Som nämnt ovan är förlossningsupplevelserna väldigt individuella och det finns många olika faktorer som inte har med själva sjukhuset att göra som kan ha spelat roll när kvinnorna satt sina värden men kanske har detta gett er lite mer kött på benen. Gör gärna ett eller flera besök på de sjukhus ni väljer mellan och skapa er egen uppfattning. 

Se vad FamiljeLivs medlemmar säger om sina egna upplevelser här.

Fotokälla: Fakhrul Najmi/Shutterstock

Källor: Graviditetsregistrets Årsrapport 2019, Socialstyrelsens medicinska födelseregister

/
stats