Pensla bullar utan ägg
Familjeliv
Oavsett om du är allergisk mot ägg, vill ha saftigare bullar eller bara har glömt att köpa hem ägg till bullbaket så behöver du inte drabbas av panik när bullarna ligger där på jäsning. Det går faktist att pensla bullar utan ägg. Det finns flera knep som gör dina bullar både äggfria, saftigare och godare.
Sockerlag
Om du vill att bullarna ska smaka som en sån där riktigt smarrig café-bulle så ska du satsa på att pensla de med sockerlag. Att pensla med sockerlag gör inte bara bullarna glansigare – det gör även att bullarna håller sig saftiga längre då den stelnade sockerlagen gör att fukt inte avdunstar. För att lyckas med sockerlagen blandar du bara 1 dl socker och 1 dl vatten. Koka ihop tills sockret har lösts upp.
Ett annat knep för att lyckas pensla bullarna utan ägg är att använda sig av enbart havremjölk. Skaka mjölken ordentligt till du får fram ett litet skum och häll sedan upp i ett glas. Sen är det bara att börja pensla bullarna.
Några av våra medlemmar i den här forumtråden på Familjeliv tipsar även om att det går lika bra att använda sig av smält smör när man penslar bullarna. Enligt en av medlemmarna går det även bra att pensla bullarna med flytande margarin.
Om man ändå vill få till den där extra sötman och knäckigheten så kan man pensla bullarna med mörk sirap. Alternativen är många och du behöver aldrig mer oroa dig för att du glömt köpa ägg till bullbaket!
Foto: Daniel Masajada/Unsplash