Inför en fest är det mycket som ska hinnas med. Planering, matlagning, dekorationer – och inte minst efterrätten. För många är tårtan en central del av firandet, men att baka den samma dag som festen äger rum kan bli både stressigt och opraktiskt. Därför ställer många sig frågan: Går det att göra redan tårtan dagen innan, utan att den blir torr eller börjar smaka konstigt?
Kan man förbereda tårta dagen innan?
Exakt den frågan har kommit på tal i Familjelivs forum, där en användare skriver ett inlägg som lyder:
"Vad tror ni är bäst - göra tårtan nu ikväll så jag slipper imorgon eller göra den imorgon ändå? Jag vet inte om den kanske blir äcklig om man gör den ikväll. Har köpt chokladtårtbotten och ska bara ha Nutella och grädde på."
Det är flera personer som kommer till undsättning och besvarar trådstartarens fundering, däremot råder det delade meningar i frågan.
"Grädde som stått i kylen över natten smakar inte så gott tycker jag. Skulle nog göra dom samma dag! Är tårtbottnarna färdiga? Annars kan du ju alltid baka dem dagen innan.", skriver en person.
"Ikväll!! Då är den bara så jätte smarrig och gottig imorgon. Fast lägg inte på bananer eller annat som byter färg med blixten.", tipsar en annan.
"En tårta ska faktiskt göras dagen innan. Smakerna blir inte detsamma om man äter den när den precis är gjord. Det handlar bara om att inte låta den "svettas" i kylen så blir det bra.", skriver en tredje.
"Gör hela tårtan utom grädden och garneringen. Om bottnarna får stå och dra i sig av fyllningen så blir det godare men grädden blir som sagt inte så rolig. Lägg ihop tårtan med fyllning ikväll och slå in det hela i plastfolie, sen imorgon tar du fram det och smetar på grädde och dekorerar. Blir hur bra som helst och du sparar en hel del tid.", hälsar en fjärde.
Svaren ovan kommer från forumtråden: Göra tårtan kvällen innan? Läs alla svaren och var med och bidra med dina tårt-erfarenheter du också!

Så bakar du den perfekta tårtan
Det är alltså skilda åsikter huruvida man kan förbereda tårtan dagen innan eller inte – vissa tycker det blir bäst så medan andra inte alls föredrar hur tårtans smak och konsistens blir efter en natt i kylen.
Men vad säger proffsen? Jovanna driver bloggen Nordic Cake Academy, och har tidigare skrivit ett inlägg där hon beskriver hur hon brukar planera tiden kring bakning av tårtor.
Hon skriver att hon inledningsvis ställer sig en rad frågor för att kunna räkna ut hur mycket tid hon behöver avsätta till bakningen:
"Jag börjar alltid med att ställa mig frågorna: Hur många ska jag servera tårtan till? Vad ska tårtan ha för tema? De som ska äta tårtan vilka smaker gillar de? Vad är i säsong just nu? Hur mycket plats har jag i kylen? Hur lång tid kommer dekorationerna ta? Hur mycket tid har jag dagen då tårtan ska serveras samt dagarna innan?"
När hon besvarat alla frågor börjar hon fatta beslut om vad tårtan ska innehålla och hur hon ungefär vill att den ska se ut för att sedan lägga upp en plan för bakningen.
Dekorationer i sockerpasta/marsipan kan man nämligen göra en eller flera veckor innan de ska ätas, det går nämligen utmärkt att frysa in. Även tårtbottnarna går att baka och frysa i förväg.
När det kommer till fyllning och dekoration gör Jovanna följande:
"Fylla tårtan gör jag oftast 1-2 dagar innan tårtan ska ätas beroende på hur "känsliga" fyllningarna är. Fyller jag tårtan med tex. smörkräm, kola, hasselnötschokladkräm så håller sig tårtan färsk i flera dagar. Fyller jag den däremot med t.ex. färska bär och vaniljkräm vill jag helst göra det dagen innan eller samma dag. Dekorera tårtan gör jag oftast dagen innan eller samma dag."
