Ät inte dessa bär – då kan du bli allvarligt sjuk

Publicerad: 21 maj 2025, kl. 14:58
Uppdaterad: 21 maj 2025, kl. 14:59
Misstaget med bären kan göra att du blir sjuk. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT Martina Holmberg / TT

Hallon är ett favoritbär för många, men innan man njuter av en hallonsmoothie eller lägger bären på en tårta finns det ett steg som man inte får glömma.

Med sommaren runt hörnet är det många som laddar upp inför att avnjuta somriga rätter som glass med hallon eller gräddtårta med jordgubbar.

Bären är populära hemma i de svenska stugorna, men innan man njuter av lite hallon till efterrätten måste man se till att bären inte innehåller virus.

Ät inte dessa hallon – då kan du bli sjuk

Svenska bär säljs ofta färska. Enligt Livsmedelsverket finns det ingen stor risk att drabbas av sjukdomar om man äter svenska bär. Bär från utlandet är däremot en annan historia. Importerade bär kan nämligen innehålla virus som kan göra konsumenter sjuka.

Det handlar främst om frysta bär, exempelvis hallon och jordgubbar. De frysta bären kan vara importerade med livsmedelsburna virus som Norovirus eller Hepatit A.  

Norovirus är en slags vinterkräksjuka, som är en av de vanligaste anledningarna till att svenskarna drabbas av kräksjuka. Kräksjukan går oftast över inom några dagar, men sjukdomen kan vara mycket obehaglig och krävande. 

I ovanligare fall kan bären innehålla Hepatit A, vilket leder till en inflammation i levern. Drabbas man av inflammationen kan man vara sjuk i flera månader, men oftast går det över av sig själv. 

Sjukdomen karaktäriseras av illamåande, feber, kräkningar. Man kan också bli gul i huden och ögonvitorna, enligt Folkhälsomyndigheten

Foto: Gorm Kallestad /TT

Det måste du göra med dina hallon – för att inte bli sjuk

Nu avslöjar Catarina Flink, mikrobiolog på Livsmedelsverket, hur man ska hantera hallonen för att undvika att bli sjuk. 

– De kan innehålla norovirus, alltså det virus som ger vinterkräksjuka. Men också viruset Hepatit A, även om det är mycket ovanligt. Därför är vårt råd att importerade frysta hallon ska kokas i 1 minut för att man ska vara på den säkra sidan, säger hon till Måbra

Räcker det inte att frysa ner bären då? Tydligen inte. Flink fortsätter:

– Nej, viruset förstörs inte av kyla, det dör först vid upphettning. De klarar även passagen genom den väldigt sura magsäcken. Norovirus har också en väldigt hög smittsamhet, det krävs få viruspartiklar för att man ska bli sjuk.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

LÄS MER: