Anna har två pojkvänner: "Svårt att hitta en som fyller alla behov"

Hur är det att leva med två män? Familjeliv träffar den polyamorösa trion som berättar om sin relation till varandra – och sitt blivande föräldraskap.

Genrebild.
Genrebild. "Anna" heter egentligen något annat.

Det första barnmorskan sa var att det var lite spännande att möta en polyamorös familj som väntade sitt första barn. Vem som är den biologiska pappan spelar ingen roll, tycker Anna, som har valt att hålla det lite hemligt – tills nu.

Flyttat till hus

Vi träffar Anna, Erik och Anders i deras stora hus på landsbygden. De håller som bäst på att flytta in i huset och ett helt litet gäng katter möter upp innanför dörren. Killarna har varit och handlat fika, till och med en tårta står på bordet i Anders mysiga kök. Och det är en dag att fira, för hittills har de hållit låg profil om hur de lever. Erik har inte ens berättat för sina närmaste om att han delar Anna med en annan man.

"Jag väntar på att det ska bli lagligt att gifta mig med två"

För Anna kan inte välja mellan Erik och Anders. Och behöver inte heller göra det, för killarna tycker det är helt okej att hon har två förhållanden på samma gång. Det är svårt att hitta en enda människa som kan fylla alla ens behov, menar Anna. Vissa kanske hämtar bekräftelse från vänner eller släkt. Anna har två pojkvänner istället.

– Jag väntar på att det ska bli lagligt att gifta sig med två, säger hon.

Handlar inte om "sex" och "perversion"

Tvärt emot vad man kan tro, så identifierar de sig inte alls med polyamorösa grupper eller HBTQIA+-rörelsen. De är dessutom innerligt trötta på att många tror att polyamorösa förhållanden bara handlar om sex och perversion. Anna, Erik och Anders är tre heterosexuella individer som har valt att dela sin ömhet och sina liv med varandra.

– För mig handlar poly om kärlek, förklarar Anna och berättar att de aldrig har delat säng alla tre.

– Vi är tre vänner. Och så har det blivit som det har blivit. Det som folk tror, händer inte, säger Erik och syftar på just det sexuella.

Erik och Anders får träffa andra tjejer

Eftersom Erik är borta och jobbar hela veckan och Anders ofta arbetar under helgerna, så är de sällan hemma samtidigt. Det står också Erik och Anders fritt att träffa andra tjejer, om de skulle vilja.

– Men kanske inte när förlossningen är beräknad. Det blir så mycket då, flikar Anna in.

De har inte stött på så många fördomar i trakten där de bor. Att ingen av dem är uppvuxna där tror de kan bidra, eftersom ingen av dem har behövt bryta sig fri från sitt ursprungliga liv.

– I början kände jag att jag verkligen ville visa alla; att jag ville hålla båda i händerna. Men nu kan jag strunta lite i det. De flesta vet, säger Anna.

Positivt bemötande på mödravården

På mödravården har de fått ett positivt bemötande. Anna berättar att det första barnmorskan sa var att hon inte hade varit med om liknande förhållanden, men försäkrade dem om att hon inte hade något emot det - snarare att det var lite spännande.

Så träffades två – och blev tre av en slump

Ingen av dem har tidigare levt i ett polyamoröst förhållande. Det blev de tre av en slump. Anna och Erik träffades 2005 och bestämde sig för att ha ett öppet förhållande. Längtan efter att bli gravid var stor, men det ville sig inte så just då. Anna och Anders träffades ett par år senare på en lägenhetsvisning och "föll pladask". Anna gick hem och förklarade för Erik att hon inte kunde välja mellan honom och Anders.

Så det blev båda två – och killarna var med på det. Erik berättar att Anders har varit lite som ett kitt; om inte Anders hade kommit in skulle inte han och Anna ha varit tillsammans idag, tror Erik.

"Inget queertänk här inte"

Nu håller de på att renovera ett stort hus som de hyr, där de ska ha varsin lägenhet. Innan flytten bodde Anna och Erik tillsammans och Anders i lägenheten bredvid, men nu ska de bli särbor alla tre. Mer rättvist, tycker de. I Annas lägenhet blir ett rum knallrosa och sovrummet ska ha tapeter med rosor. Praktiskt att ha egen lägenhet, poängterar Anna med ett skratt, för en karl hade aldrig gått med på den inredningen. I hennes lägenhet ska den lilla bebisen få ett eget rum – i rosa eller blått. Inget queertänk här inte. Det är inte Annas melodi. I Eriks och Anders lägenhet ska det också finnas gott om bebisprylar, så att bebisen kan bo hos dem också.

Ena blir pappa – andra blir bonuspappa

Anders hämtar ultraljudsbilden. På fotot ligger den lilla bebisen och håller sig skönt om magen. Att Anna skulle bli gravid var inget som var planerat och hon förklarade bort alla graviditetssymptom. I vecka åtta gjorde hon ett graviditetstest – eller snarare flera – som visade positivt. Att det är Anders som är biologisk pappa vet de. Vad barnet ska kalla sina pappor har de inte funderat så mycket över än. Det blir vad det blir. Huvudsaken är att barnet vet att det får kärlek och stöd från dem alla tre. Erik tycker att det är känns bra att bli bonuspappa, trots att han och Anna hade försökt länge att bli gravida tillsammans innan Anders kom in i bilden.

"Ibland vill jag bara ha Anna för mig själv"

Men visst finns svartsjuka också.

– Ibland vill jag ju bara ha Anna för mig själv, konstaterar Erik, som till skillnad från Anders är förlovad med Anna.

– Det är klart jag har funderat på att jag inte är biologisk pappa, men det kan kännas rätt skönt att inte ha hela ansvaret, fortsätter han.

– Barnet får så mycket mer. Det får en fadersgestalt, säger Anders och pekar på Erik, och så får det mig!

Anna är noga med att båda ska känna sig som pappor på lika villkor och de ska uppfostra barnet tillsammans alla tre. Helst av allt skulle hon vilja att både Anders och Erik juridiskt stod som pappor; att de kunde dela vårdnaden och föräldradagarna alla tre. Men där sätter lagen stopp.

– Det är inte bara praktiskt att vara tre. Det finns många orättvisor. Man blir ledsen och man blir arg, säger Anna eftertänksamt. Men vad händer om båda tar på sig faderskapet? Kommer myndigheterna kräva att man gör ett faderskapstest då? funderar hon.

De har inte funderat så mycket på om deras bebis ska få syskon i framtiden. Men Anna avslöjar att hennes önskan är att så småningom få ett barn till, med Erik som biologisk pappa:

– Men det vågar jag väl knappt säga, för då målas jag kanske upp som ett riktigt "freak".

Anna visar runt i sin lägenhet – med plats för både ett och flera barn - som väntar på att få nya ytskikt. Närmast ser Anna, Anders och Erik fram emot att få reda på vilket kön deras barn har, för att kunna måla husets första barnrum i rätt färg. Blå eller rosa.

Alla namn i texten är fingerade. Personerna i artikeln heter egentligen något annat.