Vad tänder en sapiosexuell på? – “Kan bli stark attraktion”

Det finns många sätt att definiera sin attraktion på – sapiosexuell är en sådan term. Här reder Familjeliv ut vad det betyder, och hur du förför en sapiosexuell!

Vad tänder en sapiosexuell på? – “Kan bli stark attraktion”. Foto: Unsplash
Vad tänder en sapiosexuell på? – “Kan bli stark attraktion”. Foto: Unsplash

Vad är sapiosexualitet?

Sapiosexualitet är till skillnad från HBTQI+ inte en sexuell läggning, utan snarare en sexuell identitet. Man kan alltså fortfarande vara hetero-, homo- bi- eller trans och ändå vara sapiosexuell. Att vara sapiosexuell innebär att du tänder på en människas intellekt snarare än utseende. Ordet sapio kommer från latinets sapiens – som betyder just intellekt, resonlig eller vis.

Hur vet man om man är sapiosexuell?

För en sapiosexuell är en intellektuell interaktion med en annan person mycket mer intressant än vad personen har på sig eller hur den ser ut. Den attraheras i hög grad av andra människors analysförmåga och IQ. Sapiosexualiteten hindrar inte personen från att tycka att någon är snygg eller har fint hår – men den den erotiska gnistan tänds i och med samtalet med en annan person och hur samtalet inspirerar och gör den sapiosexuella nyfiken.

Familjelivs forum

Blir du sexuellt attraherad av intelligens? In och diskutera med andra och ta del av deras erfarenheter i vårt populära forum.

Hur går ett sapiosexuellt förspel till?

Ett sapiosexuellt förspel kan alltså handla om att ha djupa, komplexa konversationer. Den erotiska stämningen ligger alltså snarare i en intellektuell interaktion, snarare än i att attraheras av en persons yttre attribut. Ibland har sapiosexualitet klandrats för att vara elitistisk eftersom det utesluter människor med ett medelmåttigt eller lägre IQ.

Hur vanligt är det med sapiosexualitet?

Enligt en australisk universitetsstudie visar resultatet att cirka 8% av befolkningen är sapiosexuella. Undersökningen gjordes på människor mellan 18-35 år. Det verkar även som att sapiosexualitet växer med åldern. Det visar siffror från dejtingsajten OkCupid, som menar på att sapiosexualitet förekommer mer frekvent bland personer mellan 30-45 år.

“Jag blir sexuellt attraherad av intelligens”

På Familjelivs forum diskuteras sapiosexualitet i olika trådar. Så här skriver en anonym deltagare om sin sapiosexualitet:

"Jag blir sexuellt attraherad av intelligens. Jag kan träffa en man som jag inte reagerar på utseendemässigt, han kan se ut nästan hur som helst, men om han utmanar mig intellektuellt kan jag alltså känna stark attraktion, särskilt om han är snabbtänkt och har ett originellt tankesätt. Det handlar alltså inte om förälskelse utan ren sexuell attraktion. För mig räcker det sällan med bara ett snyggt yttre och om en man visar sig vara trög dör attraktionen rätt fort."

Källa: modette.se