Ekonomens tips: Så sparar du pengar till barnen i svåra tider

Det är tuffa ekonomiska tider för många och när det är skralt i plånboken blir sparandet ofta lidande. Till Familjeliv har sparekonomen Frida Bratt på Nordnet givit sina bäst tips på hur man börjar spara pengar till sitt barn i svåra tider. 

Så sätter du igång med ett sparande till barnen.

I dagens ekonomiska klimat är det många som kämpar med att få ekonomin att gå ihop. Inflation, stigande levnadskostnader och osäkerhet på arbetsmarknaden gör att många familjer inte prioriterar att spara pengar. Men trots dessa utmaningar är det viktigt att tänka på framtiden och börja spara till sina barn. 

Familjeliv har pratat med Frida Bratt, Sparekonom på Nordnet om hur man sätter igång med ett sparande till barnen i ekonomiskt tuffa tider. 

Så börjar du spara till dina barn – expertens tips

Att spara till sina barn kan ge dem en tryggare start i livet. Oavsett om pengarna används för utbildning, första bostaden eller som en buffert i vuxenlivet, kan ett tidigt sparande göra stor skillnad. Men när kostnaderna går upp kan sparandet bli lidande. 

– Det är tuffa tider och man måste vara ödmjuk inför att alla inte har möjlighet att spara till sina barn just nu. Man är inte en dålig förälder för att det just nu inte är möjligt att sätta undan till ett barnsparande. Man behöver prioritera att få ekonomin att gå runt, och det kommer att gynna barnet mer i slutändan. Har man möjlighet att spara till sina barn är det dock naturligtvis toppen, säger Frida Bratt till Familjeliv. 

Men vart börjar man? Frida Bratt tipsar om den bästa metoden för att sätta igång med ett sparande: 

– Då tycker jag man helt enkelt ska öppna en kapitalförsäkring i eget namn och göra barnet till förmånstagare. Välj en kapitalförsäkring utan avgift och indexfonder med låga avgifter och automatisera överföringarna varje månad. Då får du ett effektivt sparande som sannolikt kommer att växa över tid. 

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet.

”Många sparar i fonder till sina barn”

Hur man väljer att spara sina pengar är olika och idag finns det flera olika alternativ för hur man väljer att spara. Frida Bratt menar att sparandet i olika fonder och investmentbolag, har blivit allt mer populärt de senaste åren. 

– Många sparar i fonder till sina barn, vilket är enkelt och kräver inte så mycket arbete. Men även investmentbolag är populära att spara i, så som Investor, Industrivärden och Latour. De går på sätt och vis att jämföra med fonder, eftersom det handlar om bolag som i sin tur investerar i andra bolag. Ofta är kostnaden lägre och man får ta rygg på investeringsproffs. Men det gäller att läsa på om investmentbolagen och dess profil, säger Bratt och fortsätter: 

– Vill man göra minsta möjliga arbete är aktieindexfonder bra, exempelvis en globalfond, en tillväxtmarknadsfond och en Sverigefond.

Frida Bratt påpekar att i ekonomiskt tuffa tider är det okej att pausa sina barns sparande och istället prioritera en buffert i den egna ekonomin, den är viktigast för hushållets trygghet här och nu. Man kan alltid återuppta sparandet när det ekonomiska läget stabiliserats. 

Missa inte: 

Experten svarar – så mycket bör din tonåring betala hemma

Gratis aktiviteter att göra på sommarlovet – sparexpertens bästa tips