Här är de vanligaste anledningarna till varför folk skiljer sig

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Vanligaste orsakerna till att folk skiljer sig

Det är lätt att tro att de vanligaste orsakerna till skilsmässa är otrohet eller personliga värderingar och skillnaderna mellan dessa. Även om detta förkommer är ofta problemen djupare än så.

Det vanligaste problemet i äktenskap som inte fungerar särskilt bra är emellertid avsaknaden på uppoffringar, avsikt och engagemang hos bägge parter. Att man alltså inte gör några investeringar i sitt äktenskap. (Källa: skilsmässa.se)

Ekonomi spelar roll

Juho Härkönen är professor i sociologi och hans forskning visar att ju högre utbildningsnivå paret har, desto större chans är det att de kommer att fortsätta ett gemensamt liv.

– Folk med högre utbildning skiljer sig inte lika ofta, högre utbildade par har en större ekonomisk trygghet vilket stabiliserar familjen. De med högre utbildning väljer också att skaffa barn senare i livet än de med låg utbildning, vilket också är en stabiliserande faktor, säger han.

Forskningen visar även att om du inte äger massa saker, hus eller dyra bilar tillsammans med din partner så är inte klivet lika stort att gå skilda vägar.

(Källa: SVT)

Hur hittar man tillbaka till varandra?

Professor Per Carlbring som nu håller en kurs i parterapi vid Stockholms universitet gästade denna morgon (5/1) i SVT morgonstudion där han talade om separation och hur man kan tänka och göra för att undvika den.

Bland annat nämner Per Carlbring de här 5 tipsen.

- Ros istället för ris.

- Satsa på relationen.

- Rör varandra i vardagen.

- Prata om hur du upplevt dagen.

- Ta den andras perspektiv.

Läs även:

10 enkla sätt att hålla förhållandet vid liv när ni har barn