Kritik mot SVT efter julkalenderns premiäravsnitt – föräldrar rasar

Julkalendern 2022 har gått av stapeln och det här året får tittarna bland annat följa kronprinsen Carl Vilhelm och den fattiga flickan Hilda som kämpar för att rädda den kidnappade drottningen och samtidigt rentvå prinsen efter att han blivit anklagad för att han kidnappat sin egen mamma. Men redan efter första avsnittet möts årets julkalender av kritik, inte minst av föräldrar runt om i landet.

SVT:s julkalender 'Kronprinsen som försvann' möts av kritik av föräldrar som menar att den är för läskig för små barn.
SVT:s julkalender "Kronprinsen som försvann" möts av kritik av föräldrar som menar att den är för läskig för små barn.

Årets julkalendern "Kronprinsen som försvann" har gått av stapeln på SVT och med det har både ris och ros kommit in till kanalen. Men att julkalendern möts av kritik är inget unikt för just det här årets julkalender.

Det uppkom nämligen även klagomål efter att förra årets julkalender haft premiär. Då handlade kritiken om att julkalendern, som då var "En hederlig jul med Knyckertz", inte gick att se över hela världen via SVT Play. Du kan läsa mer om det här.

Kritik mot årets julkalender i SVT

Men kritiken som har uttryckts det här året handlar om något helt annat. Många föräldrar upplever nämligen att den är "för läskig".

"Trodde att julkalendern skulle vara för alla barn. Min 6 åring tyckte att den var alldeles för läskig och vågar inte titta på nästa avsnitt. Kidnappad mamma, figur med mask och allmänt mörk", kommenterar en förälder på SVT:s Facebook-sida.

"Kanske inget för dem minsta men den kan bli bra", kommenterar en annan.

"Läskig tyckte mina barn", kommenterar ytterligare en förälder.

Någon menar också att själva produktionen inte håller måttet:

"Delvis osynk på ljudet, tjaskig modell av slottet, kvinnliga domare existerade inte och fotografier fanns inte förr i tiden. Tror inte att någon skulle våga störta en drottning om hon har en så pass stor kronprins", kommenterar en person.

Men det är inte alla som håller med om kritiken. Några menar till och med att kritiken är lite tjatig:

"Hahaha samma visa varje år. Vuxna som gnäller över en julkalender", skriver en person.

Både ris och ros till SVT

En hel del människor skickar också lite ros till årets julkalender:

"Spännande från start, längtar redan till imorgon", skriver en person.

"Min 5-åring blev helt fast i handlingen och jag med. Spännande och mysig på samma gång", kommenterar en annan.

Många ställer sig också frågan var "Julköket" tagit vägen – programmet där bland andra programledaren Markus Granseth, som även håller i lucköppningen efter julkalendern, lagar mat och bakar på ett minst sagt knasigt och humoristiskt sätt.

Då sänds SVT:s "Julköket" med Markus Granseth 2022

Anledningen till att tittarna frågar var "Julköket" tagit vägen är att det vanligts brukar sändas ett avsnitt per dag i samma veva som julkalendern släpps. Under torsdagen den 1 december fanns det dock inget "Julköket" att tillgå på SVT och inte heller på SVT Play, något programledaren Granseth själv berättade beror på att det uppskattade humorprogrammet bara kommer sändas på fredagar, lördagar och söndagar under 2022.

– Blir det någon matlagning i år? Vi brukar ju laga mat i december. Då kan jag säga så här: Blir det idag? Nej. Blir det imorgon? Ja! Jag lagar mat fredag, lördag, söndag. På vardagar är det något annat, säger han i torsdagens "Lucköppningen" som han sänder efter varje avsnitt av julkalendern på SVT.