Marcus Samuelsson: Frun, barnen och lyxiga restaurangerna

Marcus Samuelsson är en av Sveriges och USA:s främsta kockar. Men hur mycket vet du om honom egentligen? Här har vi samlat ihop information om Marcus, inklusive vem hans fru är, hur många barn han har och information om hans karriär.

Hur bra koll har du på mästerkocken Marcus Samuelsson?
Hur bra koll har du på mästerkocken Marcus Samuelsson?

Marcus Samuelssons ålder – hur gammal är han?

Marcus Samuelsson födelsedatum är något oklart. Vissa källor säger att han föddes den 6 november 1970, medan andra säger att han föddes den 25 januari 1971. Han är alltså antingen 52 eller 53 år 2023.

Marcus Samuelssons längd – hur lång är han?

Marcus Samuelssons längd är inte heller glasklar, men enligt diverse källor på internet är han 163 centimeter lång.

Marcus Samuelssons uppväxt – adopterad vid tre års ålder

Marcus Samuelsson föddes i Etiopien och blev adopterad av sin svenska familj när han var tre år gammal, tillsammans med sin syster Linda.

Marcus Samuelssons karriär

Samuelsson började sin karriär i Sverige och utbildade sig vid Culinary Institute i Göteborg. Han flyttade till USA 1994 för att arbeta på Restaurant Aquavit i New York. Vid 24 års ålder blev han Aquavits huvudkock och mottog snart en trestjärnig recension från The New York Times, den yngste någonsin att uppnå detta. 

Samuelsson har också blivit utsedd till "Best Chef: New York City" av James Beard Foundation och har skrivit flera kokböcker. Han har även varit gästkock vid en statsmiddag under Barack Obamas presidentskap. 

Han är dessutom rådgivare till The Institute of Culinary Education i New York och har öppnat flera restauranger, inklusive "Red Rooster" i Harlem och senast "Metropolis" i New York 2023.

Marcus Samuelsson på sin restaurang 'Red Rooster', 2012.
Marcus Samuelsson på sin restaurang "Red Rooster", 2012.

Marcus Samuelssons partner – vem är hon?

Sedan 2009 är Marcus Samuelsson gift med modellen Maya Haile. Paret bor tillsammans i Harlem, New York.

Marcus Samuelsson och Maya Haile 2023.
Marcus Samuelsson och Maya Haile 2023.

Marcus Samuelssons familj – har han barn?

Marcus Samuelsson och Maya Haile har två barn tillsammans, Zion och Grace Ethiopia. Samuelsson har även en vuxen dotter vid namn Zoe, från ett tidigare förhållande med en österrikisk kvinna, enligt Nyheter24.

Marcus Samuelsson i "Stjärnorna på slottet"

Marcus Samuelsson är en av deltagarna i programmet "Stjärnorna på slottet" som har premiär den 30 december 2023. Andra deltagare inkluderar Mark Levengood, Caroline af Ugglas, Pernilla Wiberg och Sanna Nielsen.

Marcus Samuelsson på Instagram

Marcus Samuelsson går under användarnamnet @marcuscooks på Instagram.