RS-viruset sprids – Regionen: "Håll era barn hemma"

Nu uppmanas föräldrar som har nyfödda bebisar med äldre syskon att hålla barnen hemma från förskolan – för att minska smittspridningen av RS-virus.

Nu uppmanas föräldrar att hålla sina barn hemma från förskolan.
Nu uppmanas föräldrar att hålla sina barn hemma från förskolan.

Spridningen av RS-virus började mycket tidigare än vanligt i år. Vanligtvis tar spridningen fart i november, men i år kom den redan i augusti, vilket har lett till att barnsjukvården ligger under hög press.

Regionen uppmanar föräldrar

Nu uppmanar Region Stockholm att föräldrar med nyfödda barn som har äldre syskon som går på förskola, att hålla barnen hemma:

– Han man barn yngre än fyra månader vars äldre syskon går på förskola, kan det vara klokt att hålla det äldre barnet hemma från förskolan under några veckor för att minska risken för att smitta det lilla syskonet med RS-virus. Vi vet att många spädbarn smittas av sina storasyskon, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

"Vi behöver minska smittspridningen akut"

Den tidiga smittspridningen av RS-virus har resulterat i ett högt tryck på barnsjukvården. De nya råden från regionen tas därför emot med öppna armar av vården.

– De som läggs in för slutenvård med RS-virus är framför allt barn under fyra månader som har storasyskon. Vi behöver minska smittspridningen för den här gruppen akut. Därför vädjar vi till föräldrar med så små barn att hålla storasyskon hemma från förskolan i några veckor. Se det som ett förlängt höstlov, säger Malin Rydner till DN.