Stor ökning av RS-virus – mycket tidigare än väntat

Snuva, hosta och feber - ja, det är vardag för många småbarnsföräldrar den här tiden på året. Men nu kan man behöva vara extra vaksam på symtomen.

Stor ökning av RS-virus.
Stor ökning av RS-virus.

Under pandemin har RS-viruset haft en väldigt låg spridning, men i takt med att restriktioner börjat lätta har viruset, som vanligtvis ökar i november och når sin kulmen i februari, börjat visa sig igen. Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att spridningen av RS började redan i augusti, och har sedan dess accelererat under september.

Läs mer: Går det att bli immun mot RS-viruset?

Karin Adrian, överläkare på barnakuten vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, berättar för SVT Nyheter om ökningen:

– Vi har nu över 200 patienter per dygn, nästan 40 procent fler än normalt, och hela skillnaden beror på RS-infektioner.

Nästan alla drabbas

Det är vanligt att barn får en infektion med RS-virus under sina första två år, men kommer oftast lindrigt undan. Däremot kan barn under ett år eller barn som tillhör en riskgrupp drabbas hårdare. Symtomen påminner om en vanlig förkylning, men man ska vara extra uppmärksam om barnet har en väsande och pipande andning. Om barnet blir allvarligt sjuk av viruset kan det vara tal om lunginflammation och sjukhusvård för att få hjälp med syresättning.