Sommarlov med barn – tips på aktiviteter

Sommarlovet närmar sig med stormsteg för barnfamiljer kan det vara svårt att fylla dagarna med olika aktiviteter. Här är tips på saker att göra för att ge ditt barn det bästa sommarlovet! 

Tips på sommarlovsaktiviteter med barn.

Sommarlovet är runt hörnet och många lata dagar i solen står framför oss. För familjer med småbarn som vill göra sommarlovet till en upplevelse kan det vara svårt att fylla dagarna med olika aktiviteter. I Familjelivs forum är det en användare som fört ämnet på tal och ber användarna om tips och råd. 

Trådstartaren skriver: 

”Känner mig rastlös, känner att är det fint väder måste man göra något, vi måste göra något för barnen på semestern, vi måste ha minnen att visa upp på skolan när man ska göra semesterkollage.”

Avslutningsvis ställer trådstartaren frågan: 

”Är det fler mammor som sitter i samma situation, som kämpar för att göra sommaren till en upplevelse, ett bra minne för sina barn.”

Vad är bra sommarlov för ett barn?

Forumtråden har fått mycket repsons och flera användare kommer med tips på aktiviteter och berättar vad de själva brukar göra när det vankas sommarlov med barnen. 

”Aktivera barnen”

”Men aktivera barnen med nånting , gå ut och mata änderna i parken, ta med en picknickkorg och utforska omgivningen. Det kan räcka med en barnvagnspromenad bort till lekplatsen i nästa kvarter. Åk till IKEA och ät mjukglass, ut och hoppa i vattenpölarna i regnet, på med gummistövlar bara åk till mormor och fika en dag. Spontanbestäm att ni sover över någonstans.” 

”Får stå för sommaraktiviteter” 

”Det betyder att det är jag som får stå för sommaraktiveteter. Vi har varit på museum, i den stora lekparken inne i stan, badat när det varit möjligt, cyklat, varit på minizoo, metat med farfar, shoppat med mormor i en annan stad, lagat vår bil med morfars hjälp och kokt saft med farmor. Någon dag har vi haft "bara tråkigt hemma".”

”Bada eller spela fotboll”

”Varje kväll drar vi ut pappa på att leka kurragömma, bada eller spela fotboll. Sen somnar vi alla i dubbelsängen”

” En tradig tid”

”Sommarlovet är en tradig tid för många vuxna, även barnen. Hur fyller man ut tiden? Först och främst, njut av att koppla av och koppla ner. Gör det mysigt att dra sig länge på morgonen, småprata om dagen, gör ett bad hemma. Baka lite (eller varför inte köpa bullar i bageriet) och ta med dig en filt och saft och fika på närmaste gräsmatta. Ta fram en vattenslang och ha lite vattenkrig...”

” Mysigast för barnen”

”Köp vattenballonger och kasta på varandra, även på mamma . Hur som helst är det mysigast för barnen att föräldrarna är i harmoni och att man bara njuter av att vara med varandra. En fin sommar behöver inte vara utlandsresa, Liseberg osv... Ta det lugnt!”

”Göra andra saker på sommaren”

”Många av de sakerna som faktiskt går att göra nu som att bada, leka mycket ute, gå långa skogspromenader med picknick, gå på djurpark osv går faktiskt inte att göra rent praktiskt på vintern. Eller så blir det en helt annan upplevelse. Men liksom tänk, det är väl roligare för barnen att göra andra saker på sommaren än sånt som de kan göra när som helst (som att sitta i soffan med en ipad i näven).”

”Njut av att gå barfota i gräset”

”Bara att leka på en annan lekpark än den närmaste är kul för småbarn. Gå i skogen och lek kurragömma och leta djurspår och plocka bär, gå till biblioteket och bläddra i böcker, det kunde vi göra många timmar när mina barn var yngre.Och sen självklart utelek med vatten, parklek, bad i bassängbad eller sjö/hav om ni har nära till sånt. Njut av att gå barfota i gräset och så.”

Svaren ovan kommer från följande forumtråd: Vad är bra sommarlov för ett barn? Läs mer av tråden och var med och tyck till du också! 

Lästips: 

50 kluriga och roliga gåtor för barn – perfekt för sommarens bilresor

Enkla knepen: Så odlar du stans största popcorngräs

Matsäck till barnen? 18 enkla maträtter och snacks

Sommarlov på SVT 2024 sändningstider, artister och programledare