Publicerad 27 June 2016

Fotograf:

Orolig mamma från forumet: "Han har inget tålamod"

En orolig mamma från Familjelivs forum tycker att hennes sambo inte har något tålamod med dottern. Läs vad barnpsykolgogen Margit råder henne här. 
FRÅGA: Jag och min sambo har en 21-månader gammal dotter. Det jag upplever som jobbigt är att min sambo inte direkt har något tålamod med henne när hon är på dåligt humör eller vaknar på nätterna och inte somnar om på en gång. Ibland är han hur pedagogisk som helst, men ofta rinner det över för honom. Han kan till exempel säga till henne med hög, arg röst: ”Nu är du tyst, nu är du bara löjlig, nu slutar du”. Oftast blir hon ju tyst och somnar om efter en stund, men jag får en känsla av att hon gör det mest för att hon blir skrämd och inte vågar annat, kan det vara så? Kan hans beteende hämma henne? 

Han tycker att jag är för mesig, att jag daltar och att jag "måste säga ifrån", medan jag tycker att det är en del av utvecklingen och att det inte går att "uppfostra bort". Hon måste ju få uttrycka sig på de sätt hon kan! Hur hantera man en tålamodsfattig partner? Han är ju hur kärleksfull som helst mot henne övrig tid, men som sagt, när hon är skrikig och gnällig så pallar han inte trycket.

SVAR: Du beskriver verkligen en klassisk konflikt mellan föräldrar. Pappa tycker att mamma är för mesig och mamma tycker att pappa är för okänslig. Det som är både bra och knepigt i det här är att ingen av er har helt rätt eller helt fel. Bägge förhållningssätten behövs. Man kan emellertid säga att ju mindre barnet är desto mer förståelse behöver det, men utan insats av tydliga gränser blir det ändå inte bra. Så mitt förslag till er är att inte försöka ändra på varandra. Däremot kan du kanske bli bättre på att sätta gränser och pappa bli bättre på att känna in. 

Om du vill ge pappa bättre inkänsla så ta inte nattandet ifrån honom utan låt honom lära känna sin dotter under goda omständigheter, det vill säga när han inte är för trött, och göra på sitt sätt. Närhet befrämjar nämligen inkänsla. Själv kanske du ska fundera på vilka gränser du kan sätta för er dotter utan att det känns fel. Du undrar om er dotter kan ta skada av pappas sätt att hantera henne och det tror jag inte, eftersom du säger att hon somnar ganska snabbt när han sagt till. Små barn lär sig mycket tidigt att föräldrar är och gör olika och det är inte fel. Men utvecklingen ligger som sagt i att bli lite mer som den andre för er båda. Lycka till med den utvecklingen! /Margit

Foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com

LÄS ÄVEN: 6 strategier för att få ett argt barn att lugna sig

Har du dålig självkänsla och upplever att du ständigt är självkritisk? Här är sex tips hämtade från brittiska tidningen Stylist, på hur du blir snällare mot dig själv och tystar din inre kritiska röst. Se mer i videon nedan.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Orolig mamma från forumet: "Han har inget tålamod"
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll