Publicerad 12 December 2011

Fotograf:

Så hittar ni tillbaka till lusten igen – experten tipsar

Prioriterar ni också sömn framför sex? Som småbarnsförälder kan lusten kännas avlägsen. Sexologen Sara Dahlin tipsar om hur ni hittar tillbaka till det där härliga pirret.
Relaterat

Fakta

6 tips för att hitta lusten

Bland småbarnsföräldrar har Bolibompasex blivit ett begrepp. Men ibland finns inte ens lusten till en snabbis medan barnen ser på barnprogram. Det kan kännas som att lusten försvunnit helt.

"Jag och min man har varit ihop i tio år, tillsammans har vi en tre- och en ettåring. Vi har väl alltid fått jobba på att få sexlivet att fungera. Nu med två småbarn känns sexet ännu viktigare, jag vill ha den närheten! Vi är så bra på att vara föräldrar ihop men det känns som om vi tappat bort varandra som par, och det gör mig jätterädd. Hur hittar man lusten igen?", undrar en mamma i Familjelivs forum.

Och mamman är inte ensam om dessa funderingar. För hur gör man egentligen för att få till vuxenmyset när småbarnen tagit dubbelsängen i besittning och tonåringarna aldrig går och lägger sig? 

Experten svarar 

– Det är inte helt lätt och man ska vara medveten om att man inte är ensam. En av dagens största myter är att alla föräldrar har så mycket och fantastiskt sex. Sexlivet är som livet i stort, det går lite upp och ner. Ge det tid, säger Sara Dalin, expert som svarar på frågor om sex och samlevnad. 

Hon fortsätter.

– Speciellt för par som precis har fått barn, då tar det lite tid att hitta tillbaka, bland annat för att kroppen kan kännas annorlunda. Jag tror att det viktigaste är att se varandra, lyssna och känna av varandra. I början kan det vara värt att fokusera mer på smeksex och närhet. Sex måste inte alltid mynna ut i penetrerande sex och orgasm, menar Sara Dahlin.

Hon tror att många glömmer bort hur kittlande det kan vara att hångla, kramas och bara smeka.

– Det är ju ofta så det börjar när man är nykär, med kyssar och smekningar. Jag tror att många skulle hitta tillbaka till pirret om man inte hade så höga krav på att alltid gå hela vägen.

Att lägga all tid på barnen och glömma bort att prioritera varandra tror Sara Dahlin kan vara en vanlig orsak till att slitningar i förhållandet uppstår.

– Det är lätt att man som förälder får lite dåligt samvete om man gör saker utan barnen, se det istället som att den egna tiden i längden är bra även för barnen. Tar man inte hand som sitt förhållande och föräldrarna blir olyckliga blir även barnen det, menar Sara Dahlin.

Hur ska man göra och tänka när den ena vill ha mer sex än den andra?

– Om den ena partnern vill ha mer sex än den andra får man kompromissa och prata om hur man vill ha sitt gemensamma sexliv. Det kan vara bra att försöka vara generösa mot varandra men inte bra att ställa upp på sex om man inte alls vill eller har lust. Var lyhörda mot varandra och uppvakta varandra. Om man i paret har kommit i en ”låst position” där man känner sig missnöjd över sitt sexliv tycker jag man ska kontakta en sexolog, det kan vara bra att diskutera igenom hur man har det i sin relation med en tredje part.

Vad är ditt bästa vardagsknep?
– Att inte sluta pussas och kramas när barnen ser. Många slutar med det när de blir föräldrar, vilket är synd. Barn mår bra av att se sina föräldrar visa varandra kärlek. Det är bara glada att mamma och pappa tycker om varandra och vi pussar och kramar ju våra barn.

Foto: Sebastian Latorre / Unsplash
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så hittar ni tillbaka till lusten igen – experten tipsar
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll