Josefina: "Baka med barnen i jul"
Egentligen är det tiden före själva julafton som är allra mysigast - pynta, baka och prova nya recept, gärna efter eget huvud. Sedan handlar det om att försöka hinna laga och baka en bråkdel av mormors gamla recept från barndomens jular och som jag nu är fast besluten att föra vidare. Jag vill att mina barn ska få glädjen av att njuta av riktigt god och traditionell julmat – och att de ska få uppleva samma matglädje kring julen som jag fick när jag var liten.
Roligt eller bara jobbigt? Att baka och laga mat med barn diskuteras mycket i forumet här på Familjeliv.se. De flesta barn tycker att det är roligt att få hjälpa till ibland, mina jämt, och jag gillar att involvera dem. Om det inte är riktigt stressig vardagskväll, så ger det mer energi än vad det tar. Men jag får alltid räkna med att hela köket är fullt av mjöl, rivna morötter eller vad det nu kan vara, som sedan fastnar i strumporna. Det ingår liksom i dealen. Dottern, som är fyra år, tycker just nu att disktrasan är jätterolig att använda, så jag tackar, tar emot hjälpen och hoppas att det håller i sig.
Precis hur härligt det är att få hjälp av barnen i köket går lite upp och ner. Hemma hos oss handlar det just nu mycket om att försöka hålla lillebror, 1,5 år, en bit från sin storasyster. Han vevar med slevar, häller vatten där han inte borde och drar gärna i hår, om tillfälle ges. Men han gör det med glädje, så skam den som ger sig. Mitt mål är att innan julen är här, så ska han åtminstone ha lärt sig att stå vid köksbänken utan att klättra upp på den samt veta att en slev inte primärt är ett tillhygge.
När du ska baka med barn, så är mitt tips att ha slickepottar, slevar och mått som barnen kan använda, gärna i roliga färger. Ta fram fina förkläden, grytlappar och schaletter som bidrar till att göra baket till något speciellt och lekfullt. Det behöver inte vara dyra grejer, för kom ihåg att det är upplevelsen som är viktig. Inte prylarna. Nej, de lämnar vi åt mamma. För hur mycket jag än älskar att laga mat och baka, så tycker jag faktiskt att det är mycket roligare om man har schyssta prylar. ”Hej, jag heter Josefina och jag köper köksprylar för barnbidraget...”
Ett annat tips är att lägga ingredienserna i olika skålar med mönster på eller i roliga färger. Lite större barn kan hjälpa till att måtta upp i förväg, de allra minsta kan få hälla i bunken. Se också till att barnen inte är för hungriga eller trötta, då är risken stor för skrik och gråt och kanske lite för mycket deg eller smet i magen.
Vårt julbak inleddes med lussekatter. Det är ett måste inför advent!
Lussekatter visade sig vara ett bra recept att börja julbaket med. En deg istället för en smet gör baket mer lätthanterligt och även små barn kan vara med och baka ut bullarna. Degen är lite lagom kladdig och rolig att leka med med små händer. Det är härligt att se den lille bagarens lycka av att ha en alldeles egen slickepott i handen och en stor degklump framför sig, som blir mindre och mindre allteftersom det mesta slinker ner i munnen. Större barn gillar att mjöla, forma egna saffransfigurer och sedan trycka i russinen, pensla med ägg och sedan nyfiket se hur de små underverken växer och blir gyllenbruna i ugnen.
Receptet som vi använde är med kesella i, vilket gör lussekatterna saftigare. Jag brukar dessutom lägga i ett extra paket saffran, bara för att jag tycker det är så gott. Innan jag har i mjölet, så tillsätter jag ett ägg. Då blir lussekatterna extra fluffiga och goda.
Det är lätt att säga till barnen hur saker och ting ska göras. Man är ju så van vid att förklara och tillrättavisa och jag gör det hela tiden! Men jag försöker bita mig i tungan, för det är så roligt att se hur lyckliga barnen blir av att få baka efter eget huvud. Då spelar det inte så stor roll om större delen av degen ligger på golvet och resten sitter fastkletat i håret. Kanske blev det ett par bullar att lägga på plåten i alla fall.
Vissa gånger funkar baket bättre än annars. När det finns skojiga recept som barnen älskar att baka, såsom saffransrenar, så blir automatiskt extra roligt för barnen - och därmed enklare för föräldern. Dottern har tjatat i flera dagar om att få göra dem, så ikväll är det dags - igen. Har man ”looovat”, så har man.
Igår satte jag degen till pepparkaksbaket. Jag gillar att ha rikligt med kryddor i mina pepparkakor, så jag brukar ta en hel del extra mot vad som står i receptet. Dessutom tillsätter jag stött kardemumma, för det är så gudomligt gott. Min mormors hemlighet var att ha i en skvätt cognac i degen. Den ger en lite starkare smak till kakorna.
Kokboksförfattaren Josefine Haamer von Hofsten tipsade mig om att sätta degen tre dagar innan baket, så att den kan stå och gotta till sig ordentligt i kylskåpet. Så den här veckan byter vi fredagsmys mot pepparkaksbak!
Till dess så ska jag köpa hem massor av olika strössel och godissorter, florsocker och karamellfärg till garneringen. Då får man leka lite och det är roligast av allt!
Pepparkaksdegar kan vara ganska stora. Efter ett tag tröttnar de flesta barn, och vuxna, på att trycka ut figurer. Skär då stora remsor av degen. De blir också fina när de är garnerade och passar även bra som dekoration i jul. De är också ett gott alternativ till brödpinnar på glöggmyset – passar perfekt med ädelkräm.
Veckorna som kommer, så tänker jag baka mig igenom julgodisrecepten. Julens höjdpunkter!
Ha det så roligt i köket,
Josefina Brattö, matredaktör