Vanligare med fraktur efter åkning med pulka än med stjärtlapp
Olyckorna i pulkabackar orsakas oftast av att barnen ramlar av, välter eller att de kört på någon eller något.Det är framförallt unga pojkar som råkar illa ut, nästan var tredje barn som skadas är pojkar mellan 8-12 år. Siffrorna kommer från statistik som Barnolycksfallsfonden tagit fram tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Björn Sporrong som styrelseledamot i Barnolycksfallsfonden berättar att det finns mycket man kan göra för att förhindra olyckor i pulkabacken.
-Alla backar är inte lämpliga som pulkabackar. För att undvika olyckor kan man som förälder välja ut lämpliga pulkabackar utan för mycket träd, stenar och som inte ligger för nära någon farlig väg, säger Björn Sporrong.
Olyckor med pulkor, kälke, bob eller snowracer leder oftast till frakturer, medan tefat, stjärtlappar, madrasser främst orsakar blodutgjutningar. I drygt sju procent av fallen drabbas barnen av hjärnskakning. Cirka elva procent av de 3000 barnen som kommer in på sjukhus får stanna för fortsatt vård. Enligt Björn Sporrong är hjälmen det bästa sättet att undvika allvarliga olyckor.
På Familjeliv.se har en medlem ställt frågan om hur många förskolor som har hjälmtvång vid pulkaåkning. Av 133 svarande säger en tredjedel att det råder hjälmtvång på förskolan där deras barn går.
Så undviker du olyckan i pulkabacken
• Barnen ska ha hjälm för att skydda huvudet
• En vuxen ska alltid finnas till hands. Var med och lek i backen med barnen, det är både säkrare och roligare
• Undersök backen så att det inte finns hinder som barnen kan krocka med
• Tala med barnens lärare eller dagispersonal för att säkerställa att hjälm används även under dagis eller skoltid
Källa: Björn Sporrong, Barnolycksfallsfonden
-På vår förskola är det hjälmtvång eftersom backen slutar på en asfalterad gård. Jag tycker inte att de behöver ha hjälm hemma eftersom det är en backe med snö runtom, ibland tror jag att barnen kan göra sig mer illa på varandras hårda hjälmar än av att ramla i snön, berättar en medlem.
Björn Sporrong är av annan åsikt och anser att hjälmen alltid borde användas vid pulkaåkning.
-Det är lika viktigt att använda hjälm när man åker pulka som när man cyklar.
Många oroar sig för att hjälmen inte ska knäppas upp om man fastnar men dagens hjälmar är säkra och ska knäppas upp om man fastnar. Risken att skada sig av hjälmen är liten om man jämför med att skada sig för att man inte använder hjälm, säger Björn Sporrong.