Färre föräldrar läser högt för sina barn

I Barnboksinstitutets senaste trendrapport syns det tydligt. Utgivningen av högläsningsböcker för barn minskar. Detta gör att bibliotekarie Märta Hedener som arbetar på institutet misstänker att tiden som föräldrar och lärare ägnar åt högläsning också minskar, något som hon tycker är olyckligt.

- Forskning visar att högläsning är viktigt för barns inlärningsförmåga, språkutveckling och förmåga till empati, så att tiden för högläsning minskar kan få negativa konsekvenser.

Istället tycks det som om barnen i större utsträckning än tidigare uppmuntras att läsa själva. Utgivningen av böcker för nybörjarläsaren har nämligen ökat. Något som Märta Hedener ser mycket positivt på.

En annan trend är själva temat i barnböckerna. På 70-talet var socialrealism och politik vanliga teman. På 80-talet fantasi och magisk realism. På 90-talet togs tunga och svåra ämnen upp men nu har det ändrat sig igen. Barnboksinstitutets undersökning visar att nostalgi- och retrotrenden i hög grad lever i dagens bilderböcker. Vanliga teman som förskolor, bondgårdar och resor i fantasin förekommer också. Dessutom har det blivit vanligt med bilderböcker i litet pekboksformat.

Mer att göra

Läs mer om rapporten på Barnboksinstitutets hemsida:


Diskutera barnböcker och läsning här:

En annan trend är att pojkar och flickor skildras annorlunda nu jämfört med för bara några år sedan.

- Vi har märkt under hela 2000-talet att pojkar får vara känsligare medan flickor i bilderböckerna har blivit mer självständiga, säger Lillemor Torstensson som arbetar som informatör på institutet.

stats