Så facebookar du smart som förälder


I en omröstning på familjesajten Familjeliv.se uppgav 89 procent av dem som hade röstat att de inte skulle lägga ut nakenbilder på sitt barn på nätet. Margit Ekenbark, Familjeliv.se:s barnpsykolog, bekräftar föräldrarnas åsikt.

– Det var naturligt att visa nakna barn förr, men det tror jag inte att man ska göra det idag, säger hon. Påklädda barn är däremot en helt annan sak.

Vad finns det för risker med nakenbilder? Vad bör man vara medveten om när man öppnar upp sitt familjeliv för andra på nätet? Hur ska man tänka när man använder sociala medier? Frågorna är många – och relevanta, för de allra flesta föräldrar har någon gång lagt ut en bild på eller skrivit något om sitt barn på nätet utan att kanske fundera så mycket på det.

Johnny Lindqvist är nätverksorganisationen Surfa lugnts expert på digital kommunikation och föreläser om barn och integritet på nätet. Hans absolut bästa råd är att du ska vara försiktig med vilken information som du delar med dig av på Internet.

Fakta 8 tips för dig som vill vara en bra förälder på nätet

1. Var medveten om att bilder och information som du delar med dig av på Internet kan finnas kvar länge.
2. Tänk på vem du publicerar för och se till att bara de du vill kan se det du lägger ut.
3. Prata med barnen om sociala medier. Se till att de förstår och accepterar det som du gör där.
4. Var lyhörd och visa barnen. Fråga om det är okej om du lägger ut bilden eller checkar in på kaféet. Det handlar inte bara om ditt liv, utan om ert tillsammans.
5. Lägg inte ut saker slentrianmässigt. Tänk till en extra gång först.
6. Alla barn är olika. Känn av hur just ditt barn upplever dina nätvanor.
7. Om du lägger mycket tid på sociala medier, visa barnen att de kommer i allra första hand.
8. Prata med andra föräldrar om hur de gör och vad deras barn tycker.

Källa: Johnny Lindqvists, Surfa Lugnt, http://surfalugnt.se/

Skriver du ett par saker varje dag och lägger ut bilder, så ger det snart mycket information om ditt liv. Du bör åtminstone vara medveten om vad folk kan få veta om dig den vägen, menar han. Är du inte medveten om nätets makt, så kan du av ren okunskap lämna ut ditt barn, som själv inte har valt att figurera på Internet.

– Frågan du kan ställa dig är: ”Skulle jag ha velat att mina föräldrar gjorde så här mot mig när jag var liten?”, säger Johnny Lindqvist.

Är svaret nej, så ska du tänka över hur du använder nätet.

Det första du bör göra är att fundera över vem du vill ska kunna se dina bilder och inlägg. På till exempel Facebook så kan du välja att bara vänner eller familjen ska kunna se dina bilder. Då ligger bilderna så säkert de kan, utom räckhåll för obehöriga. Han betonar också att alltid använda tillförlitliga sajter, såsom Familjeliv.se och Facebook, där säkerheten på sajten är hög.

– Men det man lägger upp på nätet är ändå aldrig hundra procent säkert. Någon kan ta en kopia och sprida vidare och på så sätt kan bilden finnas kvar även om du tar bort den, betonar Johnny Lindqvist.

Risken för det är kanske främst om någon i din närhet, som du litade på, inte är den goda person som du trodde eller att till exempel en dumpad pojkvän vill hämnas genom att sprida era privata bilder.

– Det är ovanligt att okända människor skannar av sajter och tar bilder från privatpersoner, säger Johnny Lindqvist.

Han har inte hört talas om något barn som har farit illa på nätet av bilder som deras föräldrar har lagt upp. Samtidigt sker den här typen av brottslighet i det dolda och är inget som man kanske får reda på. Därför tycker Johnny Lindqvist att barnen ska ha kläder på sig på de bilder som läggs ut.

Margit Ekenbark är av samma åsikt.

– Man kan inte låta bli att lägga ut bilder bara för att det kan finnas pedofiler. Men jag tycker att man ska ha lite sunt förnuft, säger hon och berättar att man som förälder måste visa barnen respekt för deras integritet, inte skriva utlämnande eller privata saker om sina barn.

– Prata med barnen på den nivå som de befinner sig. När de börjar använda Internet i fyraårsåldern, så kan man ganska snart därefter börja visa dem och förklara, säger Margit Ekenbark.

Hon berättar att små barn givetvis inte förstår pedofili på nätet, men man kan prata om fula gubbar med en femåring. Guida ditt barn på internet. Det är bättre att lära sig än att lämnas ensam med allt spännande själv, menar Margit Ekenbark.

– Fråga ditt barn om det är okej om du berättar om det på nätet. Barn upplever det lite olika. Det är deras upplevelse som är den viktiga, säger Margit Ekenbark.

Johnny Lindqvist håller med.

– Vissa barn tycker att det är jättehäftigt att deras mamma bloggar. För andra kan det vara stressande om allt som sker i familjen kommer ut. Barn måste få känna sig trygga hemma, säger han.

Du bör vara också medveten om att de bilder som du lägger ut troligtvis kommer att finnas kvar. Det som är gulligt nu kanske inte ditt barn upplever som så gulligt om några år. Johnny Lindqvist minns hur det var när han själv var barn.

– Det mest pinsamma jag kunde tänka mig var att någon av mina kompisar eller den jag var kär i skulle se en gammal bild på mig, berättar han.

– Jag har själv barn, så jag vet att man vill visa upp sitt barn, det finaste man har. Men skulle du vilja sätta upp mitt barns bild på anslagstavlan i mataffären eller ha bilden på tröjan när du tar bussen till jobbet? Jag tycker att man ska översätta så i tanken, säger Johnny Lindqvist, som själv lägger ut bilder, men är noga med att bara vänner ska kunna se dem.

Om du twittrar eller har en öppen blogg, är det extra viktigt att du tänker dig för. Där kan du inte styra över vem som kan se dina inlägg, eftersom de är öppna för alla och då är risken för spridning större.

– Är du försiktig med vad du delar med dig av och är medveten om vad en publicering på Internet innebär, så behöver du inte vara så orolig. Det är ju alltid du själv som först ger tillgång till informationen, säger Johnny Lindqvist och berättar att om har du kunskap, så kan du istället fokusera på nätets möjligheter, såsom att kunna visa upp färska bilder på dina små älsklingar för släkt och vänner som bor långt borta.

– Dessutom är det är roligt att om fem år kunna titta tillbaka på allt som händer idag. Nätet ger oss möjligheter som inte fanns när vi själva var små. Då fick vi nöja oss med de få pappersbilder som vi hade framkallat, avslutar han.

stats