Nya råd om mat till de minsta

Många av de gamla råden finns kvar. Men rekommendationerna för hur föräldrarna ska göra när de ska vänja barnet vid vanlig mat har ändrats.
Ett av de nya råden är att låta barnet är få prova på smaker redan vid fyra månaders ålder och det är inte heller så noga med vilken mat man börjar med.

- Vi märkte att många föräldrar oroade sig över barnens mat. De tidigare rekommendationerna var gamla och det har kommit ny forskning, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
- I de gamla rekommendationerna skulle man bara introducera ett livsmedel i taget för att kunna utesluta allergier. Man börjar ofta med potatis och morötter och det är väldigt ovanligt att vara allergisk mot det, fortsätter hon.

Vid fyra månaders ålder kan barnet få börja provsmaka mat. Smakproverna ska ungefär motsvarande ett kryddmått. Det man ska tänka på är att maten måste vara mjuk så att barnet inte sätter i halsen.

- Det spelar inte så stor roll vad man ger. Smakproverna är mest för att stilla barnets nyfikenhet och för att låta dem prova nya smaker, berättar Åsa Brugård Konde.

Barn under 1 år bör undvika:

Gröna bladgrönsaker
Vänta med att ge gröna bladgrönsaker, som salladsblad, ruccola, bladselleri, nässlor och spenat, tills barnet fyllt ett år.
Öka sedan mängden efter hand. De här grönsakerna innehåller mycket nitrat som kan omvandlas till nitrit i kroppen. Hos barn under ett år kan nitrit hindra transporten av syre i blodet.

Honung
Ge inte honung till barn under ett år. Den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan utvecklas till bakterier i tarmen och där producera ett farligt gift, botulin.

Opastöriserad mjölk
Varken barn eller vuxna bör dricka opastöriserad mjölk. Den kan innehålla skadliga bakterier, som ehec och campylobacter. Ehec är en ganska ”ny” bakterie som började spridas i Sverige på 90-talet, och som kan orsaka allvarliga njurskador hos små barn. Opastöriserad mjölk får inte säljas i affärer,
men kan gå att få på bondgårdar.

Salt
Mat ska smaka gott för att vi ska äta. Det gäller även barns mat. Var inte rädd för att krydda maten med örter som dill, persilja, koriander och andra kryddor. Var däremot försiktig med salt till barn under ett år. Små barn kan nämligen inte reglera saltbalansen på rätt sätt. När du ger av familjens mat, ta undan lite till barnet innan du saltar.

Socker
Undvik sötade livsmedel så långt det går. Socker ger bara tomma kalorier - inga vitaminer och mineraler. Det finns mycket socker i till exempel smaksatt yoghurt och fil, kex och kakor, nyponsoppa och krämer, sylt och marmelad och förstås godis och glass.
Söta drycker som saft, fruktdryck och läsk innehåller också mycket socker. Vänta med sådana drycker och vänj i stället barnet vid att dricka vatten.

Hela nötter och jordnötter
Tidigare trodde man att allergi kunde förebyggas om man väntade med att ge barn nötter och jordnötter tills de var ett år, men nyare forskning visar att det inte är så. Däremot finns det risk att små barn sätter hela nötter och jordnötter i halsen. Om du ger nötter bör de därför finhackas eller mosas.

På Familjelivs forum diskuterar föräldrarna smakportioner och kommer med sina bästa tips.
- Jag började med rotfrukts- och grönsakspureer. Ett bra råd är att alltid ha blåbärspuré och katrinplommonpure hemma: Om bebisen skulle få diarré så är blåbär stoppande och om bebisen är hård i magen är katrinplommonpure väldigt bra att ge, berättar en annan mamma i forumet.

Carolina Åkerblom är legitimerad dietist och svarar på frågor om barn och mat på Familjeliv.se. Hon berättar att man aldrig ska truga eller tvinga små barn att smaka, utan ge det lilla barnet gott om tid att vänja sig vid det nya.
- Barnet är redo för smakportioner om det tittar nyfiket på maten eller sträcker sig efter den när någon annan äter. Då kan man stryka lite puré på barnets läpp eller ge lite, lite i munnen med hjälp av en sked., säger Carolina Åkerblom.
Om maten kommer ut igen behöver det inte alls betyda att barnet inte gillade det, utan många barn har svårt att få in maten ordentligt i munnen och svälja den. Barnet vet helt enkelt inte hur det ska göra för att svälja maten. Om barnet inte gillar det kommer det förmodligen vända bort huvudet och stänga munnen eller liknande. Barn är olika och har olika signaler för om de vill ha maten eller om de inte är sugna. Man får helt enkelt vara lyhörd för barnets signaler så man lär sig tyda dem, berättar Carolina Åkerblom.
- Börja gärna med potatis eller liknande. Potatis är mild i smaken och har en bra konsistens. Mosa en bit kokt potatis med gaffel och tillsätt bröstmjölk eller modersmjölkersättning så det blir ett löst mos.

Man kan göra på samma sätt med andra rotfrukter eller grönsaker, som morot, plasternacka, kålrot, ärtor och majs. Man kan också tänka på att ge lite mat med gluten. Man kan till exempel låta barnet få smaka en liten munsbit vitt bröd eller smörgåsrån eller en liten sked gröt eller välling några gånger i veckan. Om man ger välling i flaska blir det lätt för stora mängder. Efter sex månader kan man långsamt öka mängden.

stats