Sommarvett för små barn
Något många förstagångsmammor brukar undra över är solskydd. Hur farlig är solen egentligen, frågar en mamma på Familjeliv.se:s forum. Hon har en sex månaders son och vill få tips på hur hon ska klä och smörja in honom.
- Det bästa är att undvika direkt solljus då solen står som högst, mellan klockan elva och tre, säger BVC-sköterskan Christine Hildebrand.
- Men även i skuggan behöver man skydda sitt barn med täckande kläder och solskyddsmedel. För att bedöma hur mycket kläderna skyddar - titta genom tyget mot solen. Ju tätare desto bättre, råder hon.
Barns hud är tunnare och de bränner sig lättare än vuxna. Skydda dem med täckande, luftiga kläder. Spädbarn ska inte vara i solen alls och bör heller inte smörjas in med solskyddsmedel. Enligt rekommendationer från Barnhälsovården kan solskyddsmedel användas på barn från sex månader och uppåt, men solkrämen ska ses som ett komplement till kläder och annat solskydd. Man ska vara noga med att använda hög faktor (sf 50) och medel med fysikaliskt filter. Fysikaliskt filter innebär att en hinna på huden bildas som reflekterar bort strålarna. Detta är speciellt viktigt för barn under två år eftersom de har svårt att bryta ned de ämnen som absorberas i kroppen av solskyddsmedel med kemiskt filter. Ta också för vana att titta till ditt barns hud flera gånger om dagen. Även i skugga kan barnet bli röd och/eller bränna sig! Om så sker bör solen undvikas helt de närmaste dagarna.
Det är inte bara solen som kan vara besvärlig utan även värmen. Flera föräldrar på Familjeliv.se:s forum vill veta om de måste använda just heltäckande kläder på sina bebisar när det är som varmast ute.
- Mitt råd är att alltid känna på barnets rygg och i nacken för att bedöma om de är för varma. Bebisar har svårt att reglera värmen så lösa bomullskläder skyddar inte bara mot solen, utan även mot vinden, säger Christine Hildebrand.
- Man kan också ha ett insektsnät med solskyddsfaktor till vagnen. Det gör det möjligt för bebisen att ha färre kläder på sig om det är supervarmt.
Under heta sommardagar är det dessutom extra viktigt att barnen får i sig tillräckligt med vätska. En mamma på Familjeliv.se oroar sig för att hennes bebis inte dricker nog mycket.
- Ibland får man använda fantasin. Isglass och vattenmelon innehåller till exempel en hel del vätska. Hellre lite och ofta än stora mängder på en gång. Är man orolig finns det dessutom vätskeersättning för barn från två månader att köpa på apotek. Men strunta i hemmagjorda ersättningar till små barn. Det finns risk för att salthalten är för hög i dessa, säger Christine Hildebrand.
För att undvika vätskebrist uppmanar BVC föräldrar att amma och mata oftare när det är varmt. Helammar man ska man avhålla sig från att ge vatten istället för bröstmjölk, då det kan störa näringsbalansen. Om barnet själv får bestämma amningstakten brukar det vara fullt tillräckligt. Men även ammande barn kan bli uttorkade av exempelvis infektioner eller hög värme – så håll koll.
Tecken på uttorkning är att de inte kissat på sex timmar, att de är trötta och slöa och att de är varma utan att svettas. Vid misstanke, kontakta sjukvården, särskilt om barnen är små.
Vad ska man ha i sitt sommarapotek?
Till sommaren är det bra att ha ett litet apotek hemma, så att man kan klara de enklaste åkommorna/olyckorna barnen råkar ut för.
* För sår är det bra att ha sårtvätt (klorhexidinsprit) och förbandsmaterial, plåster, sterila kompresser och en gasbinda.
* Till ögonen kan det vara bra att ha ögonbad hemma.
* För insektsbett bör man ha pincett, hydrokortisonkräm (avsvällande och inflammationsdämpande) och xylocainsalva (smärtlindrande).
* Febernedsättande är alltid bra att ha. Se till att alla i familjen har rätt styrka för ålder och vikt.
* Vid förgiftningstillbud är det bra att ha medicinskt kol. För säkerhets skull bör man dock ringa giftinformationscentralen eller sjukvården innan man ger det.
*För solbränna kan man behöva en mjukgörande/återfuktande kräm, hydrokortisonsalva och kylbalsam.
* Vätskeersättning.
Källa: Christine Hildebrand, BVC-sköterska
Bad hör ju också sommaren till. När kan man egentligen börja bada utomhus med sitt barn, undrar en mamma på Familjeliv.se.
- Barn under två år har svårt att reglera kroppstemperaturen, därför bör man egentligen avvakta att bada utomhus tidigare. Börja sedan med korta bad och låt barnet bestämma takten själv, säger Christine Hildebrand.
- Men naturligtvis kan barnet leka i strandbrynet innan dess, håll bara koll på om det blir gnälligt eller får blå läppar. Då är det dags att gå upp och värma sig. Och kom ihåg att ta med flera ombyten.
Slutligen, några allmänt goda sommarråd till alla föräldrar:
- Tänk speciellt på att inte lämna barn obevakade en sekund vid vattnet eller vid grillen. Lämna dem inte heller ensamma i bilen där värmen kan bli olidlig. Kolla fästingar vid lunch och på kvällen samt - sist men inte minst - ha alltid flytväst på sjön och bryggan, säger Christine Hildebrand.
Källa: Läkemedelsverket, Strålskyddsinstitutet och growingpeople.se