Skippa stressen och semestra på riktigt
– Det blir ett projekt bara att ta sig iväg. Det känns som om vi packar och släpar runt på halva bohaget, berättar Anna och Johan Jillmyr, som alltid brukar åka till Annas föräldrar i Kalix på sommaren, 160 mil enkel resa från Bohuslän. Lika långt som till norra Italien.
– Det blir mycket när barnen är små och man tvingas dra med sig vagnar, flaskor, blöjor och barnmat på flyg och tåg. Ja, det är tufft och intensivt att resa långt med två små barn, tycker Anna Jillmyr.
Det brukar även bli en tur till Annas syster i Uppsala och några resor till kompisar ute i landet. Familjen Jillmyr brukar se det mesta av Sverige på semestern. Men inte i år. Anna, Johan och sönerna Max, 4,5, och Nils, 2,5 år, ska vara hemma och ta dagen som den kommer istället.
– Förra sommaren så satt vi i mina föräldrars stuga i Norrland. Det var trångt och myggigt och vi var tvungna att ta på barnen full mundering för att över huvud taget kunna gå ut. Då tänkte jag: ”Varför sätter vi oss i det här myggiga eländet när vi bor på västkusten där det finns jättefina badstränder och så mycket att se och göra”, berättar Anna.
Semestertrender
Trendigt:
Temaresor, där man utvecklar sig själv, tränar eller lär sig något. Kortare resor, men oftare: till spa, sportevenemang eller storstäder. "Hemester” – att turista i Sverige. Familjesemester med barnklubb och all inclusive. Att ta med sig mor- eller farföräldrar på familjesemestern. Boka resan på nätet.
Otrendigt: Att göra samma sak varje sommar. Att jaga sevärdheter och åka på sight-seeing. Resande koncentrerat till sommarsemestern. Semesterkataloger.
Källa: Robert Pettersson, turismforskare, Etour, Mittuniversitetet
Eftersom de har långt till släkten, så är de alltid borta länge när de åker.
– Jag önskar att vi kunde äta middag hos mina föräldrar och åka hem sen. Det är jobbigt att komma hela familjen och bo hemma hos folk, även om det är ens egna föräldrar. Många undrar hur vi orkar bo så så länge, men det är för långt och kostar för mycket att åka och bara vara borta några dagar, förklarar de.
De tittar på varandra, skakar på huvudet och minns sina ”vansinnesfärder” som de har gjort. Som den gången när Johan tog en bebis och en 2,5-åring och flög upp till Norrland, missade anslutande flyg och kånkade runt på all packning och två skrikande barn själv.
– Man tror att man planerar något roligt för barnen, men så blir det inte så kul som man trodde. De tappar rytmen med sömn och mat och allt blir bara kaos, säger Anna.
Så nu är det slut med det. Den här semestern blir annorlunda. Familjen ska göra småutflykter, åka och bada och bara vara tillsammans. Annas föräldrar kommer ner och hälsar på istället.
– ¬Vi ska komma ikapp. Eftersom jag jobbar skift, så träffas vi inte så mycket i vardagen. Nu ser vi fram emot att ha vanliga rutiner och inte stressa över aktiviteter. Vi märker också att vi har fått det bättre tillsammans Anna och jag när vi har haft tid tillsammans, säger Johan.
Anna håller med. Hon berättar att killarna är nöjda om de får bada och fiska krabbor. De behöver inga spännande upplevelser. En tur till Astrid Lindgrens värld är dock inplanerad, liksom dagsutflykter till Liseberg och Skara sommarland.
– Jag som kommer från Norrland är så fascinerad över att det är så nära till allt, så att man kan hinna göra saker över dagen, säger Anna.
De ska även strunta i allt vad husrenovering heter.
– Det är så skönt när man har bestämt sig för att inte göra något och lyckas släppa kraven. Man får en sådan ro inombords, säger Johan, som har tampats med hemmaprojekten sedan de köpte huset för fyra år sedan. Anna berättar att det gäller att kunna avstå saker utan att känna att man missar något och det har hon varit dålig på tidigare. Men nu är det full fokus på familjen och avslappning som gäller.
För det är just det som semester handlar om för familjen Jillmyr.
– Semester är att ha så lite krav som möjligt och att inte planera in sådant som blir jobbigt att ro iland med barnen. Att ta dagen som den kommer, efter hur det fungerar med barnen, säger Anna och Johan.
Robert Pettersson är forskare på turisminstitutet Etour vid Mittuniversitetet och tror att många känner igen sig i familjen Jillmyr. Drygt hälften av alla våra resor sker till släkt eller vänner. Samtidigt väljer allt fler att stanna hemma, ”ta hemester”, och få mer tid till just semester: att lämna det vardagliga, få lugn, ro och avkoppling.
– Det har blivit en stor trend de senaste åren och beror på flera orsaker, såsom att vår valuta har stått lågt och vi har fått mycket för pengarna på hemmaplan, men även på inrednings- och hemmafixandetrenden och på att vårt resande inte längre är lika koncentrerat till sommarsemestern, förklarar Robert Pettersson.
En närliggande trend är också att semestra enligt filosofin ”Om barnen är nöjda, så är föräldrarna nöjda”. Det resulterar i att man gör saker tillsammans, såsom idrotts- eller naturbaserade aktiviteter. Även temaparker som Legoland, Astrid Lindgrens värld och Kålmården attraherar och styr barnfamiljernas resemönster.
Det handlar om en förändring i tankesättet. Förr var resande kopplat till status: man skulle resa långt, ha sett vissa sevärdheter och ha med sig souvenirer hem som bevis.
– Idag slår trenden tillbaka. Det är okej, och det finns ett värde i, att vara hemma. Man lägger tid på relationer, sina fritidsintressen och att lära sig saker. Och man tar hand om sin trädgård, i dubbel bemärkelse, säger Robert Pettersson.
Fler har fått upp ögonen för att värdet av upplevelsen för barnfamiljen inte står i proportion till mängden satsade pengar. För barnets upplevelse kan en skogspromenad vara minst lika värdefull som ett besök på Eurodisney, förklarar Robert Pettersson.
Över huvud taget är satsning på ”mjuka värden” en stor trend. Det blir allt vanligare att till exempel träna eller lära sig mer om hälsa på semesterorterna.
– Idag vill man inte enbart sola och bada, utan man vill även ha en aktivitet, menar Robert Pettersson.
Hur viktigt är vädret?
– Vädret är viktigt, framför allt om vi reser för att sola och bada. För upplevelsen och minnet spelar vädret inte så stor roll, särskilt inte för barn. Det sociala, hur vi har det tillsammans med resesällskapet och människor vi möter, är viktigare, menar Robert Pettersson.
Hur kopplar vi av bäst?
– Genom att göra det som vi inte gör till vardags. Allt fler har ett stillasittande jobb och det förklarar sporttrenden. Har man en stressig vardag, så behöver man lugn och avkoppling, säger Robert Pettersson.
Det finns knappt någon forskning kring barns behov av semester, men han tror inte att deras behov skiljer sig speciellt mycket från de vuxnas: att göra saker tillsammans, slippa passa tider och komma ifrån läxorna.
– Vi tänker att om barnen är nöjda så är vi vuxna det, men vi kan nog även vända på det: Om vi är nöjda, så är barnen det också, avslutar Robert Pettersson. Så får du en lyckad semester, enligt Robert Pettersson:
- Lär känna andra människor, kulturer och dig själv.
- Håll nere statusjakten: Åk inte till ett visst ställe enbart för att kunna berätta att du har varit där eller för att visa upp en snygg solbränna.
- Gör det icke vardagliga saker och bryt mönstren.
- Få lugn, ro och avkoppling
- Gör saker tillsammans i familjen.