Så fixar du inskolningen
När sommaren börjar lida mot sitt slut är det dags för många att vänja in sina guldklimpar på förskolan, börja jobba och få nya rutiner. Ett nytt skede i livet som möts med blandade känslor.
– Jag har en dotter på 17 månader som snart ska skolas in på dagis. Både spännande och lite nervöst, men hon kommer klara det galant tror jag! Är det något man bör tänka på när de börjar på dagis? undrar Camilla på Familjeliv.se:s forum.
Marie Arnesson Eriksson är förskollärare och har skrivit boken ”En bra start: om inskolning och föräldrakontakt i förskolan”. Hon menar att en lyckad inskolning handlar om trygghet.
– Jag har skolat in många barn under mina år som förskollärare, men det var först när jag skolade in mitt äldsta barn och kände mig otrygg som jag bestämde mig för att skriva boken, berättar hon och fortsätter:
– Barnets trygghet speglar oftast hur föräldrarna känner inför förskolestarten. Så det är viktigt att föräldrarna vet vad som väntar och känner sig trygga i det.
Inskolningen på förskolor runt om i Sverige ser väldigt olika ut, eftersom den inte är specificerad i läroplanen. Inskolningen följer oftast två modeller. En traditionell under två veckor med korta dagar där föräldern är passiv och en lite nyare tredagars-modell med en mer aktiv förälder.
Som förälder kan du på flera sätt förbereda barnet för förskolan.
– Man kan till exempel fråga personalen vid förskolan om det går bra att man leker på gården under helgen så att barnet i lugn och ro får vänja sig vid miljön. Det är även bra om barnet är tryggt med att bli bortlämnad till mor-eller farföräldrar så att det inte är en helt ny upplevelse att bli lämnad av mamma och pappa, säger Marie Arnesson Eriksson.
En mamma på Familjelivs forum är orolig över hur hon ska bete sig om barnet är ledset när det är dags för lämning.
– Hur ser andra föräldrar på dilemmat att lämna sitt barn gråtande? Kommer jag att bli tvungen att ignorera min magkänsla?
Marie Arnesson Eriksson tycker inte att man ska släppa på sin magkänsla, men att man som förälder ändå ska kunna lita på att förskolepersonalen kan hantera situationen.
– För de allra flesta barn går det väldigt bra och tycker det är roligt att börja i förskolan. Vissa barn blir ledsna men vi är utbildade i att hantera även det och oftast går det över när föräldern är utom synhåll, säger Marie och fortsätter:
– Känns det fel, eller om gråtandet är återkommande, prata med personalen för att se om ni tillsammans kan hitta en lösning. Sen ska man inte glömma att det även är tufft för många föräldrar att separera från sitt barn, även där kan vi hjälpa till och ge stöd.
5 tips – så förbereder du ditt barn
– Öva barnet i att vinka hej då till dig som förälder genom att låta släkt eller nära vänner passa barnet. Så att de lär sig att du kommer tillbaka.
¬– Ta reda på förskolans tider och rutiner för mat och sovvanor och anpassa barnet så gott de går till det.
¬– Fråga förskolan om det är ok att du och barnet leker på förskolans gård under helgen så att ni tillsammans i lugn och ro kan vänja er vid miljön.
– Prata om vad som kommer att hända, varför barnet ska vara på förskolan när att du kommer och hämtar och så vidare.
– Besök en öppen förskola tillsammans med barnet så att barnet känner sig trygg i att umgås med jämnåriga.