Bästa tipsen för långresa med barn
- Vi ska åka på vår första semester utomlands med barnen. Funderar på vad som behöver fixas innan det är dags för avfärd. Vad är era bästa tips? säger en mamma i Familjelivs forum.
Högsäsongen för långresor har precis börjat. Många familjer väljer att lämna julrusch och snökaos för ett par lata dagar på en varm strand. För vissa är det första gången man reser långt med barn. Så vad ska man tänka på?
Flygvärdinnan Ella Paulssons bästa tips inför en längre flygresa är att prata med barnen innan och försöka förbereda dem på vad som väntar.
- Att flyga långt är inte alltid speciellt kul varken för barn eller vuxna. Prata om vad som kommer att hända, att det tar lång tid, att man behöver sitta still länge och så vidare. Det brukar i alla fall fungera på barn som är lite äldre, säger Ella Paulsson.
Hon menar att det många gånger handlar om inställning.
- Det är ganska ofta man ser föräldrar som har en lätt panik i ögonen redan när det går ombord. Den stressen tror jag flyttas över på barnen. Är du lugn och tror att resan kommer att gå bra gör den nog det. Tror man att resan kommer bli misslyckad redan när man bokar kanske man ska tänka om, säger Ella Paulsson och fortsätter:
- Sen kan det vara bra att i förväg veta hur flygplanet ser ut. Det är inte så kul att ha förberett barnet på att den ska få en egen tv-skärm i sätet framför om det inte finns. Sen kan det vara skönt att i förväg boka säten med extra benutrymme eller nära toaletterna. Det brukar vara uppskattat av barnfamiljer.
Bra att ha på flygplanet
Att flyga med barn kan vara riktigt mysigt om man har förberett sig bra och packat ner rätt saker i handbagaget. Här är några exempel på saker som kan komma till användning.
- Lekväska, med favoritleksaker.
- Överraskningspaket, gåvor att ge till ditt barn lite då och då under resan.
- Dvdspelare och barnfilmer på dvd, en del flygbolag hyr ut dvd och filmer.
- Mp3-spelare, med sagor och musik.
- Böcker och serietidningar.
- Spel, som Game Boy, kort eller yatzy.
- Kritor och block, eller kanske ett ark klistermärken.
- Rån, minimorötter, russin, riskakor och extra välling, samt en pipmugg eller nappflaska.
- Klädombyte, extra nappar samt napphållare.
- Smidig skötväska, med några blöjor och våtservetter.
- Alvedon och nässpray, små barn kan få ont i öronen av tryckförändringarna i planet.
Källa: ving.se
Ella Paulsson berättar också att det kan vara bra att ha med sig lite överraskningar i form av favoritleksaker eller något gott som barnen uppskattar när det börjar bli kinkiga.
- Ta med kex, frukt eller russin, barnen kan behöva något extra mellan måltiderna som serveras. Vi kan oftast hjälpa till att värma en barnmatsburk, men det är inte lika lätt som hemma. Det kan ta en stund så man får inte ha allt för bråttom. Så det kan vara värt att tänka på.
Väl på plats börjar semestern på riktigt. För att minska risken för oväntade överraskningar finns det ett par saker du kan göra redan innan du lämnar kalla Sverige berättar Magdalena Öhrn på Ving som ger sina bästa pack- och planerings tips.
- Maten kan vara ett stort orosmoment som förälder, tänk om ungarna inte äter något. Så öva innan, testa att laga tapas om ni ska till Spanien eller nudlar om ni ska till Thailand. Vill ni lyxa till det, gå på restaurang.
Ett annat sätt att förbereda sig på som förälder är att kolla försäkringen.
- Dubbelkolla innan du åker vad du har för reseskydd i hemförsäkring och bankkort. Är försäkringen uppdaterad så att alla barn är medräknande. Behöver ni extra försäkring via resebolaget? Sen är det alltid bra att ha ett litet resapotek med sig med vätskeersättning, febernedsättande, nässpray och handsprit, säger hon och fortsätter:
- Handsprit kan vara en billig reseförsäkring, framförallt när det gäller mindre barn som äter med händerna. Vill man vara extra trygg har många utav de största hotellen egna läkare. Kolla med ditt resebolag, säger Magdalena Öhrn.
Så skippa tvivlen och njut av en välförtjänt semesterresa med familjen.