Parterapeuten: Så samsas ni om vabbandet

Som småbarnsförälder kan det bli jobb och vabbande om vartannat i långa perioder.


När du inte har lyckats vara på jobbet en vecka i sträck på en hel månad, så är det lätt att känna stress och dåligt samvete, som i sin tur kan bli en grogrund för tjafs och besvikenhet.

En Familjelivsmedlem skriver i forumet om hur det är i hennes familj.
– Det är alltid jag som vabbar. I och med att jag tjänar minst är det bäst att jag är hemma. Men jag kan ibland känna att de är jobbigt att min sambo tar för givet att jag ska ta vabben, berättar hon.

Parterapeuten: "VAB är en vanlig källa till tjafs"

Gerd Elliot har jobbat som parterapeut och arbetat med familjerådgivning på Parterapiinstitutet i Lund. Att vabben kan vara en källa till tjafs är vanligt, menar hon, eftersom parets förmåga att kommunicera sätts på prov när man måste hitta en lösning som är bra för båda föräldrar och barnet. Om ni inte kan prata om problemen och hitta lösningar tillsammans så är det lätt att hamna i ett negativt mönster: du undviker att ta upp vissa ämnen med din partner, du känner dig inte respekterad och sexlusten kan få sig en törn.

För att slippa konflikt och bråk om till exempel vabben, så gäller det att kunna kommunicera med varandra på ett konstruktivt sätt.
– Ni behöver inte vara överens om allt, utan det handlar om hur ni hanterar problemen tillsammans. Det finns inga rätt eller fel, utan det är upp till er hur ni löser till exempel vabben, säger Gerd Elliot.
– Det handlar om att väga fördelarna mot nackdelarna. Utgångspunkten bör ändå vara att dela på ansvaret och att båda ska vara överens och kunna ge och ta, så att det inte uppstår konflikter varje gång någon ska vabba, fortsätter hon.

Om ni känner att det låser sig, så kan det vara bra att prata med någon – till exempel en parterapeut. Det kan hjälpa er att komma in på rätt spår så att ni kan kommunicera och på så sätt förebygga stress i relationen.

Vanligt att ekonomin styr vem som vabbar

Lägg sedan upp en strategi tillsammans för hur ni ska hantera de dagar då ert barn är sjukt och hur ni ska dela upp ansvaret om det blir långvarigt. Första steget är att fundera ut vad som är viktigast i er familj: är det att dela lika på vabben, är det lönen och ekonomin som styr eller arbetsschemat? Att just ekonomin styr är vanligt.

– Det är okej om pengarna är viktiga, men ingen ska behöva känna sig som en ständig förlorare, utan båda ska vara nöjda. Om det finns viktigare faktorer som spelar in, så får du ta smällen att förlora lite pengar, menar Gerd Elliot.

På Familjeliv.se delar medlemmarna med sig av tankar kring hur de smidigast gör under perioderna av vabbande. En medlem och hans fru har delat upp ansvaret efter veckodagar.
– Jag vabbar onsdagar och torsdagar, min fru måndagar och tisdagar. Hon är ledig på fredagar, så den dagen är aldrig något problem, berättar han.

Familjelivs forum

Tar du igen vabbandet genom att jobba kväll eller helg? In och diskutera med andra!

En annan medlem och hennes man tar istället varsin vecka.
– Vi har huvudansvar varannan vecka, så jämn vecka lämnar och hämtar jag på dagis, ansvarar för kvällsmaten och för att det finns extrakläder på dagis. Och vabbar om det behövs. Om det blir vabbande flera dagar i rad så brukar den andre föräldern hoppa in. Det här systemet gör att man kan boka in det där extra viktiga på jobbet på sin "jobbvecka". Sen gör vi såklart undantag ibland, berättar hon.

Att göra just undantag ibland är nödvändigt. Man måste försöka ha ett bra samarbete och vara flexibel, framför allt för barnets skull och oavsett om man är förälder på hel- eller deltid, menar Gerd Elliot.
En Familjelivsmamma, som är varannan vecka-förälder, har hittat en bra lösning tillsammans med barnets pappa.
– Blir sonen sjuk under min vecka så fortsätter jag att vabba med honom även på pappans vecka. Detsamma gäller om sonen är sjuk hos sin pappa, då fortsätter han att vara hemma på min vecka, berättar hon.

"Lägg det dåliga samvetet åt sidan"

Finns det mor- eller farföräldrar som kan och vill hjälpa till ibland, så är det en utmärkt lösning, framför allt om du är helt ensamstående och behöver avlastning. Dessutom har de också rätt till ersättning från Försäkringskassan.
Småbarnsåren är slitsamma och de flesta föräldrar har nog under stressiga jobbperioder oroat sig och tänk att ”hoppas bara inte barnen blir sjuka nu”. Skulle de ändå bli så, så försök lägga det dåliga samvetet åt sidan, även om det är svårt.
– Var nöjd med ditt val och var närvarande. Du gör något jättebra för dig och ditt barn. Jobbet löser sig, men ett sjukt barn kan man inte lämna, säger hon.

Vobba är inte en bra lösning

Att ”vobba” – jobba medan du vabbar – är ingen bra lösning eftersom det finns en risk att barnet inte får den uppmärksamhet som det behöver när det är sjukt, utan istället blir ett störmoment. Måste du fixa något jobbrelaterat, så kan du passa på när barnet sover, men då ska du också ha betalt för det, tycker Gerd Elliot.

Så försök stänga av jobbet, lägg undan din iPhone och ta vara på stunderna av mys och närhet som vabbandet faktiskt erbjuder. Kanske kivas ni redan om vem som ska få dela soffan med den lilla ynklingen, vars fjuniga hår sticker upp under det varma täcket? Ja, du ser! Så passa på, för snart så är de mysiga vabbdagarna ett minne blott – och då har du alla möjligheter att jobba ikapp.

/
/
stats