Vad är medfödda hjärtfel?

Vad är medfödda hjärtfel?
– Medfödda hjärtfel är den vanligaste medfödda missbildningen och förekommer hos cirka åtta av tusen barn. Felet varierar mellan lindriga hjärtfel som inte har några symtom och mycket allvarliga komplicerade fel som ger livshotande symtom under första levnadsdagarna. Exempel på hjärtfel är hål i förmaks- eller kammarskiljeväggen, klaff-förträngningar, kombinationshjärtfel med flera olika hjärtfel.

Vad beror de på?
– Man vet sällan den direkta orsaken. Risken för hjärtmissbildning är ökad vid vissa specifika syndrom och vid missbildningar i andra organ.

Hur tidigt går de att upptäcka?
– Mer betydande hjärtfel går att upptäcka i grav vecka 18.

Hur behandlar man hjärtfel?
– Antingen inte alls om felet är lindrigt, annars med en eller flera operationer eller med katetertekniker, när slangar förs upp via ljumsken för att sedan vidga förträngningar, stänga hål med mera.

Hur påverkas livet med hjärtfel?
– Det är väldigt och olika och därför svårt att svara på, från inga symtom alls till betydande påverkan med mediciner, nedsatt ork. Det beror på vilket hjärtfel och graden av det.

Kan man i förebyggande syfte minska risken för medfödda hjärtfel?
– Nej, tyvärr inte.

Hur ser forskningen om hjärtfel ut?
– Idag bedrivs intensiv forskning inom många olika delar. Allt ifrån ärftliga faktorer och metoder för att upptäcka hjärtfelen före hemgång från BB. Till hur man kan göra behandlingen mer skonsam.

Finns det några tecken som jag som förälder ska hålla utkik efter hos mitt barn?

– Inte specifikt, men om det nyfödda barnet blir blått om munnen, inte ökar i vikt, blir slött, eller svettigt vid matningar eller rent allmänt inte mår bra bör man kontakta BVC.

stats